Ázsiai konyha

Rendezés
:
Legújabb
Fekete lencse beluga curry

Fekete lencse beluga curry

40 perc
2
Izraeli shakshuka: egészséges reggeli keletti ízekkel

Izraeli shakshuka: egészséges reggeli keletti ízekkel

45 perc
Japán ramen: egy egyszerű és gyors leves

Japán ramen: egy egyszerű és gyors leves

40 perc
3
Csirkemell édes-savanyú mártásban

Csirkemell édes-savanyú mártásban

35 perc
6

Az ázsiai konyha jellemzői

Az ázsiai konyha egy tág fogalom, amely több tucatnyi nemzeti konyhát ír le, amelyeket több milliárd ember alakított ki. A régiók és országok közös elemei mégis megtalálhatók: az elkészítés egyszerűsége, a minőségre és a helyben elérhető alapanyagokra helyezett hangsúly, valamint a legtöbb esetben a könnyű étkezés. Az ételeket leggyakrabban párolással vagy sütéssel készítik. Az alapanyagok tekintetében minden konyha alapeleme a következő rizs.

A rizsből édes és sós ételek egyaránt készíthetők. Lehet az ételek alapja vagy csak köret. Lisztté őrölhető és rizstésztát, papírt, valamint más ételeket lehet belőle készíteni. Ráadásul a legtöbb ázsiai éghajlat kedvező a termesztéséhez, így könnyen hozzáférhető élelmiszer.

Az aromás fűszerek szintén fontos elemei az ázsiai konyhának. Talán a legismertebb a curry, amelynek alapja leggyakrabban a kurkuma, a kömény és a koriander, a currykeverékek azonban régiónként eltérőek. A pontosabb elnevezés az indiai masala szó, amelyet "fűszerkeveréknek" lehet fordítani. A joghurtalapú curryk jellemzőek Indiában és a környező régiókban. A thaiföldi konyhában azonban a joghurtot a következőkkel helyettesítik kókusztej.

Földrajzilag az ázsiai konyhának három fő régiója van: a délkeleti, az északkeleti és a délnyugati.

Délkelet-ázsiai konyha

E régió tipikus képviselői Thaiföld, Vietnam vagy Indonézia. Itt a hangsúly a frissességen és az aromásságon van, amit különösen a menta és a koriander segít. A kókusztej vagy a citrusfélék szintén sok receptben szerepelnek. Ha otthonról szeretné beutazni a régiót, próbálja ki a tavaszi tekercseket előételnek, majd a pad thai-t, a nasi gorenget vagy a satayt. Desszertnek a mangós ragadós rizst ajánljuk.

Északkelet-ázsiai konyha

Kína, Japán és Korea számítanak e régió klasszikus képviselőinek. Az alapélelmiszerek itt a tészta, a rizs vagy a szója. A tengerparti területeken a tenger gyümölcsei dominálnak. Talán a leghíresebb ételek a kung pao és a sushi. A narancsos csirke vagy a ramen leves szintén segít a régió ízeinek magába szívásában.

Délnyugat-ázsiai konyha

Délnyugat-Ázsia az arab kultúra hatása alatt állt, és valószínűleg mindig is állni fog, ezért nagyban különbözik Ázsia többi részétől - mind ízvilágában, mind az ételek összetételében. Az arab konyhához hasonlóan itt is létezik egy tandoori nevű kemence, amelyben az ételeket magas hőmérsékleten készítik el. Tipikus képviselője az indiai konyha, amely híres az erősen fűszeres és csípős ételeiről. Próbálja ki a klasszikus vajas csirkét vagy a vegán curryt vagy a palak paneert.