Növényi fehérjeporok / vegán fehérjeporok

Termékek: 7
Rendezés
:
Alapértelmezett
Vilgain Plant Based Protein
Plant based 🌱
Vilgain Plant Based Protein ⁠–⁠ ízletes vegán fehérje teljes aminosavspektrummal
Vanília 1000 g
295
11 490 Ft
Vilgain Plant Based Protein
Plant based 🌱
Vilgain Plant Based Protein ⁠–⁠ ízletes vegán fehérje teljes aminosavspektrummal
Csokoládé 1000 g
106
11 490 Ft
Válaszd ki a változatot
Myprotein Soy Protein Isolate
Myprotein Soy Protein Isolate
1000 g
3 ízek
382
5 990 Ft
Válaszd ki a változatot
AllNutrition Vegan Protein
AllNutrition Vegan Protein
500 g
3 ízek
170
4 990 Ft
Válaszd ki a változatot
Myprotein Vegan Blend
Myprotein Vegan Blend
1000 g
2 ízek
70
8 990 Ft
BioTech USA Vegan Protein
Ingyenes szállítás
BioTech USA Vegan Protein
Csokoládé/fahéj 2000 g
471
21 990 Ft
Válaszd ki a változatot
BioTech USA Vegan Protein
BioTech USA Vegan Protein
500 g
2 ízek
471
6 990 Ft

Mi az a vegán fehérje?

vegán fehérjék olyan fehérjekiegészítők, amelyek kizárólag növényi forrásokból készülnek. Összetételükből adódóan ezek a fehérjék eleve laktózmentesek, tehéntejfehérje‑mentesek és bizonyos esetekben gluténmentesek. A tejtermékekből (pl. tejsavó vagy kazein) származó fehérjeporokhoz képest azonban alacsonyabb az esszenciális aminosavtartalmuk, nehezebben és lassabban emésztődnek, nehezebben oldhatók és gyengébbek az ízjegyei. A növényi fehérjék esetében egy- vagy több összetevőből álló fehérjék közül lehet választani.

A vegán fehérjék típusai

A legkelendőbb egykomponensű fehérjék:

  • a szójafehérje – a legnépszerűbb növényi fehérje, ami magas fehérjetartalommal is rendelkezik. Az esszenciális aminosavak összetétele hasonló az állati fehérjékéhez, és fogyasztása koleszterinszint‑csökkenéssel jár. A szójával szembeni gyakori allergia miatt veszített a népszerűségéből;
  • a borsófehérje – nem a zöld-, hanem a sárgaborsóból származik, a színe ezért bézs. Az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, de alacsony metionin‑tartalommal. Emellett  arginin-, BCAA- vagy vasforrás;
  • a kenderfehérje – alacsony lizintartalma miatt nem sorolható a teljes értékű fehérjék közé. Jó rost-, vas-, cink-, magnézium- és alfa‑linolénsav‑forrás (az omega‑3 növényi forrása);
  • a rizsfehérje – általában barna rizsből készül, így jó rost-, kalcium- vagy vasforrás. Ezzel szemben alacsony az esszenciális aminosavtartalma.

Az említett fehérjék szokványos makrotápanyag-összetételét az alábbi táblázatban összehasonlíthatod:

FehérjetípusFehérjetartalomZsírtartalomSzénhidráttartalom
Szója88 g3 g0 g
Borsó75 g7,5 g5 g
Kender50 g10 g21 g
Rizs80 g10 g4,5 g

sütőtök-, szezám-, földimogyoró- vagy mandulafehérje például szintén nagy fellendülést tapasztal, és inkább a főzéshez vagy a sütéshez használják, mint a fehérjeitalok elkészítéséhez.

Hogyan használni a növényi fehérjéket?

A növényi fehérjék különösen alkalmasak vegánok, vegetáriánusok, laktózérzékenyek vagy tehéntejfehérje‑allergiások számára. Mivel a környezetre kisebb terhet rónak, emiatt az ökológiai gondolkodású emberek számára is megfelelő alternatívát jelentenek.

A vegán fehérjeporokat ugyanúgy használjuk, mint az állati eredetűeket – fehérje pótlására a nap folyamán, fogyásra vagy az izomtömeg növelésére. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy alacsonyabb a hasznosulási arányuk, ezért kevésbé képesek az izom építésére. A növényi fehérjék hasznosulása fokozható:

  • a növényi fehérjék mennyiségének a növelésével,
  • probiotikumokkal való együttes alkalmazással, vagy
  • több növényi fehérjeforrás kombinálásával.

A vegán fehérjéknél egyre gyakrabban alkalmazzák a többféle növényi fehérje kombinációját. Kipróbálhatod a borsó-rizs Vilgain Plant Based Protein metioninnal kiegészítve, így átfogó aminosavspektrumot biztosít.

Mutass többet Mutass kevesebbet