Növényi fehérjeporok / vegán fehérjeporok

Termékek: 13
Rendezés
:
Alapértelmezett
Vilgain Plant Based Protein
Plant based 🌱
Vilgain Plant Based Protein ⁠–⁠ ízletes vegán fehérje teljes aminosavspektrummal
Vanília 30 g
229
599 Ft
Myprotein Soy Protein Isolate
1000 g
3 ízek
350
4 990 Ft-tol
Nutrend Delicious Vegan Protein
30 g
3 ízek
287
699 Ft
AllNutrition Vegan Protein
500 g
3 ízek
163
3 590 Ft
Myprotein Vegan Blend
1000 g
4 ízek
8 990 Ft
BioTech USA Vegan Protein
A hét akciója
Ingyenes szállítás
BioTech USA Vegan Protein
BioTech USA Vegan Protein
+1
+2
Ajándék ingyen
3× BioTech USA Vegan Protein vaníliás cookie 25 g
BioTech USA Vegan Protein + 3× BioTech USA Vegan Protein vaníliás cookie 25 g DÍJMENTES
2000 g
5 ízek
449
21 990 Ft
Nutrend Delicious Vegan Protein
450 g
3 ízek
287
7 990 Ft
BioTech USA Vegan Protein
500 g
5 ízek
449
6 990 Ft
Reflex Nutrition Plant Based Protein
600 g
5 ízek
151
10 190 Ft
Myprotein Clear Vegan Protein
20 adag (320 g)
3 ízek
9 290 Ft
Vilgain Plant Based Protein
Ekkor várjuk a raktárba: jutro
Vilgain Plant Based Protein ⁠–⁠ ízletes vegán fehérje teljes aminosavspektrummal
Csokoládé 1000 g
Vilgain Plant Based Protein
Ekkor várjuk a raktárba: jutro
Vilgain Plant Based Protein ⁠–⁠ ízletes vegán fehérje teljes aminosavspektrummal
Vanília 1000 g
229
Vilgain Plant Based Protein
Ekkor várjuk a raktárba: 9. 7.
Vilgain Plant Based Protein ⁠–⁠ ízletes vegán fehérje teljes aminosavspektrummal
Csokoládé 30 g

Mi az a vegán fehérje?

vegán fehérjék olyan fehérjekiegészítők, amelyek kizárólag növényi forrásokból készülnek. Összetételükből adódóan ezek a fehérjék eleve laktózmentesek, tehéntejfehérje‑mentesek és bizonyos esetekben gluténmentesek. A tejtermékekből (pl. tejsavó vagy kazein) származó fehérjeporokhoz képest azonban alacsonyabb az esszenciális aminosavtartalmuk, nehezebben és lassabban emésztődnek, nehezebben oldhatók és gyengébbek az ízjegyei. A növényi fehérjék esetében egy- vagy több összetevőből álló fehérjék közül lehet választani.

A vegán fehérjék típusai

A legkelendőbb egykomponensű fehérjék:

  • a szójafehérje – a legnépszerűbb növényi fehérje, ami magas fehérjetartalommal is rendelkezik. Az esszenciális aminosavak összetétele hasonló az állati fehérjékéhez, és fogyasztása koleszterinszint‑csökkenéssel jár. A szójával szembeni gyakori allergia miatt veszített a népszerűségéből;
  • a borsófehérje – nem a zöld-, hanem a sárgaborsóból származik, a színe ezért bézs. Az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, de alacsony metionin‑tartalommal. Emellett  arginin-, BCAA- vagy vasforrás;
  • a kenderfehérje – alacsony lizintartalma miatt nem sorolható a teljes értékű fehérjék közé. Jó rost-, vas-, cink-, magnézium- és alfa‑linolénsav‑forrás (az omega‑3 növényi forrása);
  • a rizsfehérje – általában barna rizsből készül, így jó rost-, kalcium- vagy vasforrás. Ezzel szemben alacsony az esszenciális aminosavtartalma.

Az említett fehérjék szokványos makrotápanyag-összetételét az alábbi táblázatban összehasonlíthatod:

FehérjetípusFehérjetartalomZsírtartalomSzénhidráttartalom
Szója88 g3 g0 g
Borsó75 g7,5 g5 g
Kender50 g10 g21 g
Rizs80 g10 g4,5 g

sütőtök-, szezám-, földimogyoró- vagy mandulafehérje például szintén nagy fellendülést tapasztal, és inkább a főzéshez vagy a sütéshez használják, mint a fehérjeitalok elkészítéséhez.

Hogyan használni a növényi fehérjéket?

A növényi fehérjék különösen alkalmasak vegánok, vegetáriánusok, laktózérzékenyek vagy tehéntejfehérje‑allergiások számára. Mivel a környezetre kisebb terhet rónak, emiatt az ökológiai gondolkodású emberek számára is megfelelő alternatívát jelentenek.

A vegán fehérjeporokat ugyanúgy használjuk, mint az állati eredetűeket – fehérje pótlására a nap folyamán, fogyásra vagy az izomtömeg növelésére. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy alacsonyabb a hasznosulási arányuk, ezért kevésbé képesek az izom építésére. A növényi fehérjék hasznosulása fokozható:

  • a növényi fehérjék mennyiségének a növelésével,
  • probiotikumokkal való együttes alkalmazással, vagy
  • több növényi fehérjeforrás kombinálásával.

A vegán fehérjéknél egyre gyakrabban alkalmazzák a többféle növényi fehérje kombinációját. Kipróbálhatod a borsó-rizs Vilgain Plant Based Protein metioninnal kiegészítve, így átfogó aminosavspektrumot biztosít.

Mutass többet Mutass kevesebbet