C‑vitamin tartalmú étrend‑kiegészítők
A C‑vitamin azon tápanyagok közé tartozik, melyeket a szervezet nem tud szintetizálni, ezért bevitelét a változatos étrend és az étrend‑kiegészítők határozzák meg. Az étrend‑kiegészítőkben találkozhatunk a C‑vitamin valamennyi formájával:
- aszkorbinsav- a C‑vitamin gyümölcsökben és zöldségekben előfroduló formája. Hosszútávú használata gyomorirritációt okozhat;
- aszkorbinsav ásványi aszkorbátokkal- az aszkorbinsavhoz ásványok kapcsolódnak, melyek kíméletesebb emésztést biztosítanak;
- liposzomális C‑vitamin- jelenleg a legminőségibb és legjobban hasznosuló forma, mely könnyedén bejut a sejtekbe. Igényes gyártása miatt egy drágább készítményről van szó.
Miért szedjünk C‑vitamint?
A C‑vitamin egy erős antioxidáns, mely védi a sejteket a szabadgyökök hatásaitól és az öregedéstől. Ezenkívül a C‑vitamin:
- támogatja az immunrendszer normál működését,
- hozzájárul a megfelelő energia‑anyagcseréhez,
- javítja a vas felszívódását,
- hozzájárul a kollagéntermeléshez,
- támogatja az agy és idegrendszer normál működését,
- hozzájárul a fáratdság csökkentéséhez.
A C‑vitamin keresett étrend‑kiegészítő, főként a megfázás és nátha időszakában, mivel immunerősítő hatása megelőzően hathat. A tanulmányok eredményei ebben a témában azonban eltérőek. A C‑vitamin szedése betegség alatt maximálisan egy nappal rövidítheti le annak időtartamát.
Mennyi C‑vitamint szedjünk?
A C‑vitamin ajánlott napi adagja 80‑100 mg között mozog felnőtt egyéneknél. Gyermekeknél 50 mg‑os adag szedése ajánlott. Sportolóknak, terhes és szoptató nőknek, betegségben szenvedő vagy stresszes helyzetekkel küzdő személyeknek viszont nagyobb mennyiségben javasolt.
A C‑vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, melynek köszönhetően többlete a vizelettel kiválasztódik szervezetünkből. Épp ezért nehéz túladagolni, azonban nem lehetetlen. A túladagolás határa körülbelül 2‑3g C‑vitamintól kezdődik. Ebben az esetben emésztési problémák vagy vesekövek kialakulásának magasabb rizikója fenyeget.