Csokoládék

Termékek: 2
Rendezés
:
Alapértelmezett
AllNutrition Protein pralines
Ekkor várjuk a raktárba: minden nap
AllNutrition Protein pralines
Fehér csokoládé/földimogyoró 48 g
AllNutrition Protein pralines
Ekkor várjuk a raktárba: jutro
AllNutrition Protein pralines
Tejcsokoládé/földimogyoró 48 g

Miről ismerjük fel a minőségi csokoládét?

A csokoládé minőségének alapvető mutatója az összetétel. Mint más élelmiszerek esetében is, minél kevesebb az összetevő, annál jobb. A csokoládé alapvető összetevője a kakaómassza (más néven kakaóbab). A csokoládé fajtájától függően a jó minőségű csokoládék összetételében kakaóvaj, cukor (nád- vagy kókuszcukor) vagy természetes vaníliaaroma is megtalálható. A minőség további mutatói az alábbi jelölések:

  • single origin – az egyetlen termőterületről származó kakaóbabok garantálják az egyedi és összetéveszthetetlen ízt;
  • bean‑to‑bar – a kis tételben gyártott csokoládék megkülönböztetésére szolgál a tömegtermelésben előállított termékektől. A teljes folyamatot (betakarítás, erjesztés, szárítás, pörkölés...) egyetlen termelő végzi, ami garantálja a maximális minőséget. Újabban a tree‑to‑bar jelöléssel is találkozhatunk.

Másrészt a csokoládé kiválasztásakor érdemes kerülni a hozzáadott zsírokat (kókusz, pálma, tej), aromákat, ízesítőanyagokat vagy a különböző "töltőanyagokat".

A csokoládék csomagolásán gyakran megtalálható a kakaószárazanyag kifejezés is, ami a termékben lévő kakaómassza, vaj vagy por teljes szárazanyag‑tartalmára utal. Ez azonban nem jelzi egyértelműen a csokoládé minőségét; általánosságban elmondható, hogy minél magasabb, annál jobb.

Fehér bevonat a csokoládén

A csokoládé ún. "virágzását" leggyakrabban a magas hőmérséklet vagy páratartalom mellett történő helytelen tárolás okozza. Ennek hatására a csokoládéban lévő kakaóvaj vagy cukor kicsapódik, és fehér porszerű bevonat képződik a csokoládé felületén. Ezáltal a csokoládé minősége nem csökken, és minden aggály nélkül fogyasztható. És hogyan kerülhető el a virágzó csokoládé? Edd meg, még mielőtt elkezdene "virágozni".

A csokoládéfajták

Manapság sokféle csokoládé létezik, amelyek az egyes összetevők arányában különböznek. A három alaptípus az étcsokoládé, a tejcsokoládé és a fehér csokoládé:

  • az étcsokoládé legalább 35% kakaószárazanyagot és 18% kakaómasszát tartalmaz. Minőségről 50%-tól lehet beszélni. A magas százalékos étcsokoládé elég keserű, és a rendszeres fogyasztásához általában "hozzá kell szokni";
  • tejcsokoládé a kakaóösszetevőkön kívül tejport vagy sűrített tejet is tartalmaz (legalább 25%-ban);
  • fehér csokoládé az előző típusoktól eltérően kakaószárazanyagon alapul, amelynek legalább 20%-ot kell tartalmaznia. Jellemzője a tejkomponens is, amelyet édesítőszerekkel és egyéb összetevőkkel lehet kiegészíteni. Nem tartalmaz tehát kakaót, és csak a nevében hasonlít a valódi csokoládéra.

Angol nyelvterületen és más országokban gyakran különbséget tesznek étcsokoládé és keserű csokoládé között. A különbség ismét az étcsokoládé szárazanyag‑tartalmában van, amely meghaladja a 70%-ot. A cseh környezetben azonban gyakran összekeverik ezeket az elnevezéseket.

A csokoládé felhasználása

A csokoládé magas kalóriatartalmú csemege, amelyet sokan egyszerűen (nem)egészséges élvezetként fogyasztanak. A csokoládé észszerű mennyiségben történő fogyasztása – rost-, antioxidáns-, ásványi anyag - és egyéb bioaktív tartalmának köszönhetően – az egészségre nézve kedvezőnek tekinthető, bizonyítottan jótékony hatással van az agy, a szív és a bőr egészségére. A fogyasztás azonban nem fajulhat el napi egy tábla csokoládéig.

A csokoládé különböző formái azonban különböző felhasználási módokkal rendelkeznek. Csokoládés pasztillák tökéletesen alkalmasak a reggeli kásákba, a táblás vagy tört csokoládé felhasználható desszertek önteteinek az elkészítéséhez, és van egy forró csokoládéitalunk is instant keveréként. Válogathatsz a vegán csokoládé, hozzáadott cukor nélküli csokoládé, laktózmentes, gluténmentes vagy BIO csokoládé közül is. Szóval, melyiket választod?

Mutass többet Mutass kevesebbet