A memóriát és a koncentrációt elősegítő étrend-kiegészítők
Az agy az idegrendszerünk irányító központja, amely olyan kognitív funkciókért felelős, mint a memória, a figyelem és az éberség. Az agy megfelelő működéséhez ezért az izmokhoz hasonlóan fontos a megfelelő táplálkozás biztosítása.
Különösen a megfelelő mennyiségű antioxidánsok, omega 3 zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok pozitív hatással vannak az agy egészségére, gyulladáscsökkentő hatásúak és védik az agysejteket az oxidatív stressztől.
Legyen szó vizsgákról, a munkahelyi határidők közeledtéről vagy a fáradtság csökkentésének és a koncentráció javításának szükségességéről, a megfelelő étrend‑kiegészítők ideális esetben egészséges életmóddal és minőségi alvással kombinálva "felkorbácsolhatják" az agyat, hogy jobb teljesítményt nyújtson.
A legnépszerűbb memória- és koncentrációs táplálékkiegészítők közül az ún. Nootropikumok a következők:
- a Ginkgo biloba gyulladáscsökkentő, javítja a vérkeringést (nem csak) az agyban, a rövid távú memóriát, a koncentrációt és támogatja a mentális egészséget is;
- a lecitin "agyi táplálékként" ismert, részt vesz a sejtmembránok kialakításában és javításában. A szervezetben az acetilkolin nevű neurotranszmitterre bomlik, ezáltal támogatja a memóriát. Természetes módon előfordul a tojásban, a szójababban vagy a napraforgómagban;
- a koffein népszerű stimuláns, amely késlelteti a fáradtságot, növeli az éberséget és a koncentrációt. Hatását fokozhatjuk az l‑theanin-nal való közös pótlással
- a guarana magas koffeintartalma miatt ismert. Ezenkívül teofillint és teobromint is tartalmaz, amelyek késleltetik a fáradtságérzetet és hosszabb ideig javítják a kognitív agyműködést.
A kognitív funkciókat számos más adaptogén is támogathatja- olyan anyagok, amelyek hozzájárulnak az általános fizikai és mentális jóléthez. A legismertebbek közé tartoznak a Ginseng, maca peruviana, ashwagandha, rózsaszín kövirózsa, néhány vitális gomba vagy mumio.
A memóriát támogató étrend‑kiegészítők és vitaminok
Az agy az idegrendszerünk irányító központja, ami olyan kognitív funkciókért felelős, mint a memória, a figyelem és az éberség. Az agy megfelelő működéséhez, az izmokhoz hasonlóan, fontos a megfelelő táplálkozás biztosítása. Különösen fontosak az antioxidánsok, omega‑3 zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok megfelelő mennyiségben, amelyek pozitív hatással vannak az agy egészségi állapotára, gyulladáscsökkentők, és védik az agysejteket az oxidatív stresszel szemben.
Akár vizsgákról, közelgő munkahelyi határidőkről vagy a fáradtság csökkentéséről és a koncentráció javításáról is van szó, a megfelelő étrend‑kiegészítők, ideális esetben egészséges életmóddal és minőségi alvással együtt "felpörgethetik" az agy teljesítményét. A memória és koncentráció javítására szolgáló legnépszerűbb étrend‑kiegészítők közé tartoznak az ún. nootropikumok:
- a ginkgo biloba gyulladáscsökkentő, javítja a vérkeringést (és nem csak) az agyban, a rövid távú memóriát, a koncentrációt, és támogatja a mentális egészséget is;
- a lecitin, amelyet "agytáplálékként" is ismerünk, részt vesz a sejtmembránok kialakításában és javításában. A szervezetben az acetilkolin nevű neurotranszmitterre bomlik, ezáltal támogatja a memóriát. A tojásban, a szójában vagy a napraforgómagban eleve megtalálható;
- a koffein népszerű serkentő, ami késlelteti a fáradtságot, növeli az éberséget és a koncentrációt. Hatását fokozhatjuk az l‑theaninnal együtt;
- a guaranát magas koffeintartalom jellemzi. Ezenkívül teofillint és teobromint is tartalmaz, amelyek késleltetik a fáradtságérzetet és hosszabb ideig hozzájárulnak a kognitív képességekhez.
A kognitív funkciókat számos adaptogén – az általános fizikai és mentális jóléthez hozzájáruló anyagok – is támogathatja. A legismertebbek közé tartoznak a ginzeng, maca peruviana, ashwagandha, illatos rózsásvarjúháj, némelyik gomba vagy a mumio.