Jerky- ideális nasi nemcsak utazáshoz
A szárított hús nemcsak a sportolók hőn kedvelt nassolnivalója, de mindenkié, aki szívesen fogyaszt el egy gyors, de kiadós csemegét a napo folyamán. Ezenkívül előnyei:
- fehérje- és energiaforrás,
- alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú,
- kis és kompakt csomagolásban érkezik,
- szavatossági ideje hosszú,
- mentes vegyi tartósítószertől és színezéktől.
A dehidratált hús visszahozható "eredeti állapotába", melyhez elegendő vízben megfőznünk.
A szárított hús típusai
Jelenleg a szárított hús legkülönfélébb változataival találkozhatunk. Így mindenki ízlése és személyes preferenciái szerint választhat.
- A marhahús megőrzi domináns pozícióját, mint az egyik legjobb és legízletesebb fehérjeforrás. A fehérjéken kívül a marhahús bőséges adag cinket, szelént és egyéb ásványi anyagokat tartalmaz.
- A baromfi jerky a marhahús leggyakoribb alternatívája. Mindenféle házi baromfiból - pulykákból, csirkékből, kacsákból és libákból - készül. A csirke és a pulyka jerky kevesebb zsírt tartalmaz. A kacsa és a liba jerky lényegesen zsírosabb, ami a vastagabb és zsíros bőrnek köszönhető.
- A halhús népszerű a hagyományos szárított húsok egészségesebb helyettesítőjeként. Fehérjében és omega‑3 zsírsavakban gazdag, amelyek pozitívan befolyásolják a szívműködést, javítják a memóriát és az immunitást. Próbáld ki pl. a szárított lazacot a Speyside Smokehouse‑ból.
Az egyes termelőknél ezen húsfajtákon kívül sertés-, vaddisznó-, dám-, szarvas-, jávorszarvas-, rénszarvas szárított hús is megtalálható.
Hogyan válasszunk jerkyt?
A szárított húsok választéka valóban nagyon széles. Éppen ezért az egyéni ízlestől függ, hogy biztosra megyünk és a minőségi marhahúst választjuk, vagy pedig annak alternatíváját baromfi, hal vagy más szárított hús formájában. A Vilgain kínálatában találsz szárított húst a Fine Gusto, Indiana Jerky vagy Vilgain márkáktól. Próbáld ki Grass‑fed BIO Marha jerky, Grass‑fed Marha biltong vagy a zamatos Jerky Bitestermékeinket. A marhahúson kívül ajánljuk még a szárított csirke- vagy szarvashúst.