Egészséges diófélék
A diófélék és mogyorók elengedhetetlenek minden egészségesen táplálkozó ember étrendjében. Az egészséges zsírok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok minőségi forrásait jelentik. Emellett a fehérjepótlásban is segíthetnek. A diófélék felhasználása széles skálán mozog:
- a dióolajok a hideg konyhában kifejezetten jól jönnek, de a meleg konyhában is jól megférnek;
- a dióvajak a kásák, pudingok, desszertek és mártások kedvelt összetevői;
- a diófélékből készült lisztek tökéletesen helyettesítik a hagyományos lisztet, ezért a lisztérzékenyek számára különösen alkalmasak. Zsírtartalmuk azonban magasabb.
- a diófélékből készült növényi italok/tejek a laktózérzékenyek, a tehéntejfehérje‑allergiában szenvedők vagy a vegánok számára kiváló helyettesítők.
- felhasználásra kerülnek például a kozmetikumokban vagy az alkoholgyártásban is.
Leggyakrabban azonban a tévénézést kísérő egészséges ropogtatnivalóként, uzsonnához, a látogatóknak felszolgált csemegeként vagy aszalt gyümölcsökkel kombinálva, egészséges útközbeni nasiként vásároljuk a dióféléket. Emellett számos salátában és levesben is megállják helyüket.
Hogyan tároljuk megfelelően a dióféléket?
Telítetlen zsírtartalmuk miatt a legtöbb diófélénél beindulhat az avasodás folyamata, ami fény, hő és nedvesség hatására tovább gyorsulhat. A diófélék élettartamának meghosszabbítására az egyik legjobb módszer, ha lezárt tárolóedényben, hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tároljuk. Rövid távú tárolás esetén a dióféléket nem ajánlott műanyag zacskókba tenni, mivel ezek hozzájárulhatnak a penészesedéshez.
A diófélék fajtái
- Földimogyoró - bár a hüvelyesek közé tartozik, kevesen keresnék a földimogyorót a diófélék között. Eredetükből adódóan azonban magas a fehérjetartalmuk. A belőlük készült földimogyoróvaj az egyik legnépszerűbb fitneszétel.
- Kesudió - a kesudió kiváló magnézium-, cink- és rézforrás. A sajt vegán alternatívájának elkészítése egyre népszerűbb - csak be kell áztatni a kesudiót egy éjszakára, majd ledaráljuk egy mixerben egyéb fűszerekkel együtt.
- Kókuszdió - a diófélék atipikus képviselője karácsonykor találja meg a rendeltetési helyét, amikor reszelt formában rengeteg édességhez adják. Kókuszreszelékként díszítésre szolgál, vagy egyes ételek élénkítésére.
- Mogyoró - a mogyorónak magas az E‑vitamin-, magnézium- és réztartalma, valamint telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a szív- és érrendszerre. Különösen népszerű a csokoládégyártás során.
- Makadámiadió - a makadámia az egyik kevésbé ismert, de egyben drágább dióféle, mivel kevésbé hozzáférhető. Jellemző rá az egészséges zsírok magas aránya (kb. 75%) és a vajas íz.
- Mandula - rostban és E‑vitaminban gazdag, és az egyik legnépszerűbb dióféle. A héjával együtt fogyasztva adja jellegzetes kesernyés ízét. Az egész mandula jól illik a borhoz, a szeletelt mandula pedig desszertek díszítésére használható.
- Paradió - már egyetlen brazil dió is fedezi az ajánlott napi szelénbevitelt. A paradió egészséges zsírokban is gazdag.
- Pekándió - a pekándió az angolszász országban olyan, mint számunkra a dió, de tőle eltérően magasabb zsírtartalommal és vajas az ízzel rendelkezik. Amellett, hogy önmagában is fogyasztható, édességekbe is gyakran felhasználják.
- Fenyőmag - a fenyőfa ehető magjai édes, vajas ízűek, és különösen az olasz pesztó előállításához használják őket. A hosszadalmas betakarítási folyamat miatt azonban a legdrágább diófélék közé tartozik.
- Pisztácia - a pisztácia könnyen felismerhető zöldes színéről. A tápérték szempontjából antioxidáns- és a színezékanyag‑tartalmuk miatt értékesek, amelyek hozzájárulnak a szem egészségéhez.
- Dió - az egyik legegészségesebb dióféle, gazdag antioxidánsokban, omega‑3 zsírsavakban vagy folsavban. A dió az egyik legelterjedtebb dióféle hazánkban, ezért nagyon népszerű az édességekben vagy a diólikőr készítésénél.
Ha természetes formájukon túl is fogyasztanád a dióféléket, próbáld ki a sózott vagy édes változataikat.