Fagyasztva szárított gyümölcsök
A fagyasztva aszalt gyümölcsök, vagy liofilizált gyümölcsök egyre népszerűbbek a hagyományos aszalt gyümölcsök helyettesítőiként, amelyeket otthon is el lehet készíteni. A fagyasztva aszalás egy több napon át tartó szárítási folyamat, amelynek során a gyümölcs víztartalmának akár 95 %-át is elveszíti. Ennek a rendkívül kíméletes eljárásnak köszönhetően a liofilizált gyümölcsökre jellemző:
- a maximális vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns‑tartalom,
- a természetes szerkezet, szín és illat,
- a hosszabb eltarthatóság,
- a ropogósság,
- a részleges rehidratálás lehetősége.
A hőkezelés hiánya miatt a fagyasztva aszalt gyümölcs a raw élelmiszerek közé sorolható, és nem kell cukrozni vagy kénezni.
A lio gyümölcspor emellett természetes színezékként vagy ízesítőként a nem ízesített fehérjékben, smoothie‑kban vagy kásákban is felhasználható. Ha pedig még egy kicsit jobban ki szeretnéd élvezni, válaszd a fagyasztva aszalt gyümölcsöt csokoládéban.