
Ázsiai öntetek rizshez, húshoz vagy tésztához
Az ázsiai konyha, nem csak a „szójaszósz”. A szószok pótolhatatlan szerepet játszanak az ázsiai konyhában, és biztosítják minden étel egyedi és összetéveszthetetlen ízét. Ahogy ennek a konyhának a népszerűsége növekszik, úgy nő az ázsiai ételek készlete is minden háztartás éléskamrájában. Az alapvető szószfelszerelések közé tartozik:
- A szójaszósz az ázsiai konyha nélkülözhetetlen összetevője, ideális pácoláshoz, wok‑keverékekben vagy a sushi mártogatósaként. Alternatívája a kókuszos amino szósz;
- a teriyaki szósz egy édes‑sós szósz, amely tökéletes grillezéshez, sütéshez vagy wokba;
- a hoisin szósz a kantoni régiót képviseli, ahol hagyományosan sütéshez használják. Ez egy sűrű, édes és sós szójás mártás;
- az osztrigaszósz a savanyú, sós és fűszeres ízek kombinációja, amelyet leggyakrabban ízesítéshez használnak;
- a halszószt Délkelet-Ázsiában sóhelyettesítőként vagy halételek, saláták vagy levesek fűszerezésére használják;
- a sriracha egy csípős chiliszósz, amely bármilyen ételnek ízt ad.
Az alapmártások mellett kipróbálhatod a kész szószokat is - a poke, a pad thai vagy a vietnami BBQ készítéséhez. Ha pedig a sushi szerelmese vagy, ne feledkezz meg a sushi majonézről vagy a rizsecetről sem.
Az ázsiai konyhához kötődik az umami fogalma- az ötödik alapíz, gyakran "húsos"-nak becézett. Ezt a sajátos ízt bizonyos aminosavak adják, amelyeket pl. szója-, osztriga- vagy halszósz is tartalmaz. Ezen kívül előfordulnak a miso pasztában, shiitake gombában, hínárban vagy kimchiben is.
Az ázsiai konyhában használatos élelmiszerek közül vásárolhatsz sushirizst, tésztát, rizspapírt, kókusztejet és rengeteg fűszert, diófélét vagy magot is.