Enzimeket tartalmazó étrend‑kiegészítők a jobb emésztésért
Az emésztőenzimek olyan biokémiai reakciók katalizátorai, amelyek összetett molekulákat bontanak le egyszerű molekulákra. Segítenek az optimális emésztésben, ezáltal az egyes tápanyagok hatékony felszívódásában. Az emésztőenzimek leginkább a belekben aktívak, és részben a szájban vagy a gyomorban is. Általánosságban megkülönböztetünk fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat és nukleinsavakat lebontó enzimeket.
Mikor és mennyi ideig szedjünk emésztőenzimeket?
Az emésztőenzimeket tartalmazó étrend‑kiegészítők azoknak válik hasznára, akiknél az emésztőenzimek termelődése csökkent, illetve a műtét utáni felépülés során vagy a laktóz‑intoleranciában szenvedőknek (laktáz enzimet tartalmazó étrend‑kiegészítők) javasolt. Hatásukat azonban az emésztés támogatására is lehet használni akut problémák esetén, amikor a szervezet nem képes megemészteni bizonyos élelmiszer-összetevőket. Ilyenkor jelentkezik a puffadás, a felfúvódás, a hasi fájdalom vagy a hasmenés.
Az emésztőenzimeket addig kell szedni, amíg az emésztési problémák fennállnak, de az étkezés során hosszú távon is szedhetők. Az emésztőenzimek gyógyszerekkel együtt való szedése esetén javasolt kikérni az orvos tanácsát.
Emésztőenzimek az élelmiszerekben
Egyes emésztőenzimek bizonyos élelmiszerekben eleve jelen vannak. Az enzimek legjobb természetes forrásai a gyümölcsök (ananász, papaya, mangó vagy banán), az erjesztett zöldségek (pl. népszerű a koreai kimchi) vagy az erjesztett tejtermékek, mint például a kefír.