Étrend-kiegészítők a koleszterinszintre
A koleszterin egy szteroid anyag, amely a sejtmembránok része és természetes módon fordul elő az emberi szervezetben. Normális szintjét megzavarhatja a koleszterin fokozott étrendi bevitele, amely fokozatosan lerakódik az erekben. A kevésbé átjárható erek megnövekedett vérnyomást és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak.
Az életmód az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a vér koleszterinszintjét. Azonban még ezt is támogathatják bizonyos étrend‑kiegészítők, amelyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében:
- a bélben lévő oldható rostok csapdába ejtik a koleszterint, és csökkentik annak felszívódását a véráramba. A hétköznapi élelmiszerek közül célszerű a zabpehelylisztre, a gyümölcsökre vagy a zöldségekre, a táplálékkiegészítők közül pedig psylliumra vagy az inulinra;
- az omega 3 azok közé az egészségmegőrző zsírok közé tartozik, amelyek használata pozitív hatással van a szív egészségére és a koleszterinszintre;
- a béta‑glükánok a gabonafélékben vagy gombákban természetesen előforduló poliszacharidok. Pozitívan befolyásolják az immunrendszer működését és csökkentik a koleszterinszintet.
Egyéb anyagok, amelyek segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében: lecitin, linolsav, monakolin K, vitális gombák vagy a máriatövis.
Hogyan csökkenthető a koleszterinszint természetesen?
A normál koleszterinszint fenntartásának alapja az egészséges életmód – a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, az elegendő alvás és a stresszkezelés – elveinek betartása. A leginkább kockázati tényezők a következők:
- a zsíros ételek túlzott fogyasztása,
- dohányzás,
- alkoholfogyasztás,
- túlsúly és elhízás.
Az örökletes hajlam is hozzájárulhat az emelkedett koleszterinszinthez, ilyenkor az állapotot rendszeresen ellenőriztetni kell az orvossal. Az egészséges életmód alapelveinek betartásával azonban lehetőség van ezen hajlamok minimalizálására.
Magas koleszterinszint esetén nem célszerű az „öngyógyításra” hagyatkozni, szükséges szakemberhez fordulni.