Rost

Termékek: 1
Rendezés
:
Alapértelmezett
Vilgain BIO Útifűmaghéj
Vilgain BIO Útifűmaghéj ⁠–⁠ oldható rostok a bélrendszer egészségi állapota és a telítettség támogatására
400 g
131
3 790 Ft

Rosttartalmú étrend‑kiegészítők

rostok az összetett szénhidrátok csoportjába tartoznak, és olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek jelenléte kulcsfontosságú a megfelelő emésztéshez és az egészség számos más aspektusának támogatásához. A rostokat két típusa osztjuk fel:

  • az oldható rostokat az különbözteti meg, hogy képesek a vizet megkötni és gélszerű masszát képezni. Fogyasztása elősegíti a jóllakottságot (amit a fogyni vágyók nagyra értékelnek) és csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet. A bélmikrobiom számára is táplálékul szolgál. Az oldható rostok közé tartoznak psyllium, inulin vagy a cikória rostja.
  • az oldhatatlan rostok változatlanul áthaladnak az emésztőrendszeren, elősegítve a bélperisztaltikát és a rendszeres bélmozgást. Az oldhatatlan rostok egyes káros anyagokat is képesek megkötni. Így "bélkefeként" működnek.

A legjobb rostforrások a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a gyümölcsök és zöldségek vagy a diófélék és magvak.

Elégtelen rostbevitel vagy akut emésztési problémák esetén az emésztés elősegítésére célszerű rostpótlókat szedni. Ezeket könnyen hozzáadhatod a kedvenc ételeidhez, vagy magukban is fogyaszthatók. A rostbevitel mellett fontos, hogy ne feledkezzünk meg az elegendő folyadékbevitelről sem.

A felnőttek számára ajánlott napi rostadag 25–30 gramm. Az ajánlott rostbevitel változhat a speciális étrendi korlátozásoktól függően, pl. zsírmentes diéta esetén.

túlzott rostbevitel bizonyos emésztési problémákhoz (puffadás, felfúvódás görcsök, hasmenés), valamint a gyógyszerek, vitaminok és ásványi anyagok elégtelen felszívódásához vezethet.

Mutass többet Mutass kevesebbet