100%-os magvajak
Cukormentes magvajak
A 100%-os magvajakra jellemző, hogy teljesen tiszta az összetételük, hozzáadott cukor és só nélkül. A fehérje- vagy édes krémekhez hasonlóan tökéletesek például kásákhoz vagy joghurtokhoz, kiváló minőségük révén sütéshez vagy főzéshez is kiváló alapanyagok. A 100%-os magvajak általában csak egyféle dióféléből készülnek, de a többféle dióféléből készült vajak sem kivételek. Kínálatunkban megtalálhatók:
- a földimogyoróvajak az utóbbi idők egyik legnépszerűbb "fitnesz" ételei közé tartoznak, és magas fehérjetartalom jellemzi őket. Igen, tudjuk, a földimogyoró technikailag hüvelyes, de mégiscsak földimogyorónak hívják, szóval ...
- a kesudióvaj az egyik édesebb magvaj az eleve magasabb szénhidráttartalma miatt. Így remek alternatívája lehet a hozzáadott cukrot tartalmazó édes diófélés krémeknek.
- a kókuszvaj a kókuszdió pépének a felverésével készül. Finom egzotikus jelleget adnak az ételeknek. A vajat házi kozmetikumokban is használják.
- a mogyoróvaj íze eleve édes. Különösen gazdag az ún. piemonti mogyoróvaj íze, amelynek szabályozott az előállítása, ami a minőségre helyezi a hangsúlyt.
- a mandulavajra az enyhén kesernyés íz a jellemző, ezt az őrölt mandulahéj okozza. Édesebb változat tehát a hántolt mandulából készült vaj.
- a pekándióvaj a dióvaj ízletesebb, zsiradékban gazdagabb változata.
- a pisztáciavajat első pillantásra a színéről lehet felismerni. Jellemző rájuk, hogy magasabb az antioxidánsok és a természetesen előforduló növényi színezékek tartalma, amelyek jótékonyan hatnak a szem egészségére.
A 100%-os magvajaknál gyakori jelenség, hogy a magolaj elválik a szilárd alkotórésztől. Ez azonban nem hiba, hanem a magvajak normális velejárója, ami egy alapos felkeveréssel megoldható.