
A cink hatásai
A cink alapvető a test minden sejtjének normális működéséhez, és közvetve mintegy 300 biokémiai reakcióban vesz részt. Legfőbb funkciói közé tartozik:
- szerepe az immunrendszer működésében,
- a csontok, körmök, haj és bőr egészségének megőrzése,
- a normál termékenység és potencia fenntartása,
- bőrregeneráció és sebgyógyulás,
- a normál anyagcsere biztosítása, és
- a normál vércukorszint fenntartása.
A cink a legfontosabb elemek közé tartozik, melyeket szervezetünk nem képes önmaga termelni, sem raktárat készíteni belőle. Ezért is szükséges rendszeres elegendő bevitele élelmiszerekkel, esetleg étrend‑kiegészítőkkel.
Hogyan ismerjük fel a cinkhiányt?
A cink hiánya leginkább a várandós nőket, serdülőket vagy sportolókat fenyegeti. A veszélyeztetett csoportba tartoznak még a krónikus betegségben szenvedők, vegánok és vegetariánusok. A leggyakoribb megnyilvánulásai közé tartozik:
- fokozott akne képződés,
- a bőr, a haj és a körmök minőségének romlása,
- legyengült immunitás,
- csökkent teljesítmény és energiahiány, ill
- emésztési problémák.
Hogyan használjuk a cinket?
A napi ajánlott cinkmennyiség 10 mg. Kivételes esetekben (akné gyógyítása, sérülések) szedhető akár nagyobb mennyiségben- általában orvossal folytatott konzultációt követően.
Hosszútávon azonban óvakodni kell a cink esetleges túladagolásától. Ez leggyakrabban emésztési problémák vagy csökkent immunitás formájában nyilvánulhat meg. A szervezetben feleslegben lévő cink más ásványi anyagok, különösen a réz és a vas gyengébb felszívódását is okozhatja.
Cink az élelmiszerekben
A cink természetesen előfordul mind az állati, mind a növényi eredetű élelmiszerekben. Leggazdagabb forrásai a vörös húsok, puhatestűek, halak, és a tejtermékek. A növényi források közül fontos megemlíteni a hüvelyeseket, dióféléket, magvakat, vagy a teljes kiőrlésű gabonaféléket.