Antioxidánsok

Termékek: 3
Rendezés
:
Alapértelmezett
Vilgain Curcumin
Vilgain Curcumin ⁠–⁠ háromféle kurkuminoidot tartalmaz, 95 %-ra standardizálva, támogatja az immunrendszert, a májműködést és erős antioxidánsként hat
90 kapszula
4 790 Ft
Vilgain Máriatövis
Vilgain Máriatövis ⁠–⁠ Támogatja a májműködést, csökkenti a gyulladást, enyhíti a pattanásokat, 25x erősebb, mint a por
90 kapszula
2 990 Ft
Reflex Nutrition Krill Oil
Reflex Nutrition Krill Oil
90 kapszula
11
8 990 Ft

Mik azok az antioxidánsok?

Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyökök (reakcióképes oxigénformák) hatását, amelyek negatív hatással vannak a sejtek egészségére és az öregedésre – de egy egészséges szervezetben ezek az anyagok fenntartják az egyensúlyt. A nem megfelelő életmód (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, rossz táplálkozási szokások stb.) miatt a szabad gyökök túlsúlyba kerülhetnek, ami előidézheti az ún. oxidatív stresszt, ami hozzájárulhat bizonyos betegségek kialakulásához.

Az antioxidánsok természetes módon termelődnek az emberi szervezetben, amennyiben egészséges életmódot követünk. Változatos és kiegyensúlyozott táplálkozással is pótolhatók. Kivételes esetekben (idénygyümölcsök és zöldségek hiánya, ételallergiák stb.) szintén választhatunk antioxidánsokban gazdag étrend‑kiegészítőket.

Természetes antioxidánsok

A legjobb antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek a vitaminok (főleg a C-, A- és E‑vitamin), egyes mikrotápanyagok (magukban vagy antioxidáns enzimek részeként, pl. szelén, cink, mangán), a növényi színezékek, flavonoidok és egyéb bioaktív anyagok (pl. Q10 koenzim, melatonin). Ezen anyagok magas tartalma miatt jó antioxidáns‑forrásnak számítanak:

  • az étcsokoládé és más kakaótermékek
  • a bogyós gyümölcsök – goji, acai, vörös áfonya vagy csipkebogyó
  • a zöld szuperélelmiszerek – fiatal árpa, chlorella vagy spirulina
  • a zöldségek – cékla, articsóka vagy fokhagyma
  • gyógygombák – chaga, laskagomba vagy shiitake
  • a fűszerek és gyógynövények – kurkuma, fahéj, oregánó vagy bazsalikom
  • a microgreens
  • a fekete tea és a kávé

Az antioxidánsokat manapság szintetikusan is előállítják, és hatásukat a természetesek mellett felhasználják, például az élelmiszerek tartósítószereiben vagy a kozmetikumokban.

Mutass többet Mutass kevesebbet