A "shakshuka" egy kiadós reggeli finomság, amely Észak‑Afrikában született, és fokozatosan meghódította a világot. Izraelben a shakshuka még hagyományos étellé is vált. Más országokban büszkén díszíti a népszerű reggeliző kávézók étlapját szerte a világon.
A shakshuka arabul "keveréket" jelent. És ez az is, ami. Színes zöldségek, egzotikus fűszerek és tojás keveréke.
Bár eredetileg reggeli étel, ugyanolyan jól szolgálhat kiadós ebédként vagy vacsoraként is.
1 adag tartalmaz
- 323 kcal
- 28 g szénhidrát
- 15 g zsír
- 19 g fehérje
Adagra 2
- ghí
- 1 vöröshagyma
- 1 piros paprika
- 1 sárga paprika
- 500 g paradicsom
- 20 g gomba
- 70 g paradicsompüré
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál chili
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 4 tojás
- 20 g feta sajt
- koriander
Elkészítés
-
Először készítsük elő a zöldségeket.
A hagymát finomra vágjuk. A paprikából kivesszük a magházat, és apró kockákra vágjuk. A paradicsomot ugyanígy felvágjuk. A gombát szeletekre vágjuk. Hámozzuk meg és zúzzuk szét fokhagymát.
-
Olvasszuk fel a ghít egy nagy serpenyőben alacsony lángon. Ezután hagyjuk, hogy a finomra vágott hagyma megbarnuljon.
-
Az elkészített paprikát a hagymához adjuk, és 2 percig pirítjuk, hogy enyhén megpiruljon. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, a gombát, a paradicsompürét, és zúzott fokhagymával, köménnyel, chilivel, sóval, borssal ízesítjük.
-
Fedjük le a serpenyőt fedővel, és pároljuk benne a zöldségkeveréket körülbelül 10 percig. Fedő nélkül további 5 percig főzzük, hogy a keverék kissé besűrűsödjön. Majd összekeverjük és fakanállal 4 mélyedést készítünk, amibe felütjük a tojásokat.
Fedjük le a serpenyőt ismét fedővel, és kis lángon főzzük még körülbelül 10 percig, hogy a tojás megsüljön.
-
A shakshukát még melegen, fetasajttal és korianderrel megszórva tálaljuk. Pitába vagy más kedvenc péksüteménybe harapunk.
-
Ne felejtsd el megosztani az eredményt az Instagramon a #vilgainreceptek hashtag alatt.