A "shakshuka" egy kiadós reggeli finomság, amely Észak‑Afrikában született, és fokozatosan meghódította a világot. Izraelben a shakshuka még hagyományos étellé is vált. Más országokban büszkén díszíti a népszerű reggeliző kávézók étlapját szerte a világon.
A shakshuka arabul "keveréket" jelent. És ez az is, ami. Színes zöldségek, egzotikus fűszerek és tojás keveréke.
Bár eredetileg reggeli étel, ugyanolyan jól szolgálhat kiadós ebédként vagy vacsoraként is.
1 adag tartalmaz
- 461 kcal
- 26 g szénhidrát
- 28 g zsír
- 30 g fehérje
Adag 2
- 4 tojás
- 1 hagyma
- 1 piros paprika
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 paradicsom
- csipet darált paprika
- csipet oregánó
- csipet chili
- csipet őrölt kömény
- 200 g cottage sajt
- avokádó
- koriander
Elkészítés
-
Először készítsük elő a zöldségeket.
A hagymát finomra vágjuk. A paprikából kivesszük a magházat, és apró kockákra vágjuk. A paradicsomot ugyanígy felvágjuk. A gombát szeletekre vágjuk. Hámozzuk meg és zúzzuk szét fokhagymát.
-
Olvasszuk fel a ghít egy nagy serpenyőben alacsony lángon. Ezután hagyjuk, hogy a finomra vágott hagyma megbarnuljon.
-
Az elkészített paprikát a hagymához adjuk, és 2 percig pirítjuk, hogy enyhén megpiruljon. Ezután hozzáadjuk a paradicsomot, a gombát, a paradicsompürét, és zúzott fokhagymával, köménnyel, chilivel, sóval, borssal ízesítjük.
-
Fedjük le a serpenyőt fedővel, és pároljuk benne a zöldségkeveréket körülbelül 10 percig. Fedő nélkül további 5 percig főzzük, hogy a keverék kissé besűrűsödjön. Majd összekeverjük és fakanállal 4 mélyedést készítünk, amibe felütjük a tojásokat.
Fedjük le a serpenyőt ismét fedővel, és kis lángon főzzük még körülbelül 10 percig, hogy a tojás megsüljön.