Az erjesztés a zöldségek tartósításának egyik legrégebbi módja. Az erjesztett élelmiszerek tele vannak "barátságos" baktériumokkal, enzimekkel, és nagyon jótékony hatással vannak az egészségünkre.
Ezek a "barátságos" baktériumok hatással vannak a bélflóránkra, ami viszont hatással van az általános egészségünkre, immunitásunkra és pszichénkre.
Mi a legjobb az otthon erjesztett zöldségekben? Elkészítéséhez mindössze zöldségekre, vízre, sóra és néhány napra van szükség. Ennyi az egész. Néhány nap alatt egy probiotikus bombát kapsz, ami minimális időbe, erőfeszítésbe és pénzbe kerül.
Az éttermekben leggyakrabban a kínai káposztából sárgarépával és paprikával készült ázsiai alternatívát, a "kimchit" látod. A kimchi is, ahogy mondják, "kiégeti a beleid" a fokhagyma, a gyömbér és a chilipaprika kombinációjának köszönhetően. Rajtad múlik, hogy a hagyományos savanyúság enyhébb vagy a csípősebb alternatíváját kedveled. Mindkettő megteszi a hatását. Mi ma az enyhébbet vesszük szemügyre.
Tartalmaz
- 251 kcal
- 38,9 g szénhidrát
- 2 g zsír
- 14 g fehérje
Összetevők
- víz
- 12 g só
- 1 káposzta
- 1 cékla
- 1 kínai káposzta
- 1 brokkoli
- 3 retek
- 1 sárgarépa
- 1 karfiol
Elkészítés
-
A zöldségeket vágd kisebb darabokra. Nyomjuk őket egy tiszta edénybe (mi egy klasszikus befőttesüveget használtunk), és öntsünk rá tiszta vizet (ideális esetben állott vagy forralt), hogy minden zöldség a felszín alatt legyen.
-
A tálal együt visszaállítjuk a mérleget nullára és beleöntjük a zöldségeket és a vizet. A kapott tömeg két százaléka lesz az általunk használt só mennyisége. (Azaz ha a pohár tartalma pl. 600 g, akkor 12 g sót teszünk bele – 600:100x2=12)
-
Hagyjd a zöldségeket egy ideig állni a sós vízben, majd nyomd vissza őket az üvegbe. Öntsd bele a maradék sós vizet. Súlyozd le egy kővel vagy bármi mással, ami éppen kéznél van. Hogy a káposztadarabok ne ússzanak folyamatosan a felszínre, egy káposztalevél jól beválik.
-
Na, most csak zárjuk le az üveget (ne zárjuk be teljesen!), tegyük állandó hőmérsékletű helyre és várjunk. Minden nap ellenőrizzük az erjesztést, minden gázt kiengedünk, hogy ne buborékoljon, vagy legrosszabb esetben felrobbanjon (ezért nem zárjuk le az üveget). Általában a harmadik-ötödik napon fogyasztásra kész.