Fermentált zöldségek a jó emésztésért és az immunitásért

15 perc
Kommentek
2
Fermentált zöldségek a jó emésztésért és az immunitásért

Az erjesztés a zöldségek tartósításának egyik legrégebbi módja. Az erjesztett élelmiszerek tele vannak "barátságos" baktériumokkal, enzimekkel, és nagyon jótékony hatással vannak az egészségünkre.

Ezek a "barátságos" baktériumok hatással vannak a bélflóránkra, ami viszont hatással van az általános egészségünkre, immunitásunkra és pszichénkre.

Mi a legjobb az otthon erjesztett zöldségekben? Elkészítéséhez mindössze zöldségekre, vízre, sóra és néhány napra van szükség. Ennyi az egész. Néhány nap alatt egy probiotikus bombát kapsz, ami minimális időbe, erőfeszítésbe és pénzbe kerül.

Az éttermekben leggyakrabban a kínai káposztából sárgarépával és paprikával készült ázsiai alternatívát, a "kimchit" látod. A kimchi is, ahogy mondják, "kiégeti a beleid" a fokhagyma, a gyömbér és a chilipaprika kombinációjának köszönhetően. Rajtad múlik, hogy a hagyományos savanyúság enyhébb vagy a csípősebb alternatíváját kedveled. Mindkettő megteszi a hatását. Mi ma az enyhébbet vesszük szemügyre.

A recepthez felhasznált összetevők beszerzése

Tartalmaz

  • 251 kcal
  • 38,9 g szénhidrát
  • 2 g zsír
  • 14 g fehérje

Összetevők

600 g feldolgozatlan zöldséghez:
  • víz
  • 12 g
  • 1 káposzta
  • 1 cékla
  • 1 kínai káposzta
  • 1 brokkoli
  • 3 retek
  • 1 sárgarépa
  • 1 karfiol

Elkészítés

  1. Fermentált zöldségek a jó emésztésért és az immunitásértA zöldségeket vágd kisebb darabokra. Nyomjuk őket egy tiszta edénybe (mi egy klasszikus befőttesüveget használtunk), és öntsünk rá tiszta vizet (ideális esetben állott vagy forralt), hogy minden zöldség a felszín alatt legyen.

  2. A tálal együt visszaállítjuk a mérleget nullára és beleöntjük a zöldségeket és a vizet. A kapott tömeg két százaléka lesz az általunk használt só mennyisége. (Azaz ha a pohár tartalma pl. 600 g, akkor 12 g sót teszünk bele – 600:100x2=12)Fermentált zöldségek a jó emésztésért és az immunitásért

  3. Hagyjd a zöldségeket egy ideig állni a sós vízben, majd nyomd vissza őket az üvegbe. Öntsd bele a maradék sós vizet. Súlyozd le egy kővel vagy bármi mással, ami éppen kéznél van. Hogy a káposztadarabok ne ússzanak folyamatosan a felszínre, egy káposztalevél jól beválik. Fermentált zöldségek a jó emésztésért és az immunitásért

  4. Na, most csak zárjuk le az üveget (ne zárjuk be teljesen!), tegyük állandó hőmérsékletű helyre és várjunk. Minden nap ellenőrizzük az erjesztést, minden gázt kiengedünk, hogy ne buborékoljon, vagy legrosszabb esetben felrobbanjon (ezért nem zárjuk le az üveget). Általában a harmadik-ötödik napon fogyasztásra kész. Fermentált zöldségek a jó emésztésért és az immunitásért

A receptben használt termékek

__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
__________ __________ __________ __________ __________
__________ __________ __________ __________ __________
_______
Fit cukkini és sárgarépa tócsni fokhagymás mártással

Fit cukkini és sárgarépa tócsni fokhagymás mártással

Csirke quesadilla cheddarral fajitas stílusban

Csirke quesadilla cheddarral fajitas stílusban

Házi készítésű csirkefalatkák kukoricapehelyben

Házi készítésű csirkefalatkák kukoricapehelyben

Csirkemell édes-savanyú mártásban

Csirkemell édes-savanyú mártásban

Avokádós spagetti

Avokádós spagetti

Egészséges tésztasaláta fehér joghurttal és tojással

Egészséges tésztasaláta fehér joghurttal és tojással

Egészséges tojáskrém

Egészséges tojáskrém

Gnocchi csirkével és pestóval egy serpenyőből

Gnocchi csirkével és pestóval egy serpenyőből

Igazi olasz lasagne egészséges bundában

Igazi olasz lasagne egészséges bundában

Sajtpuffancs: lágy túrós talkedli

Sajtpuffancs: lágy túrós talkedli

Gyors csirkepaprikás

Gyors csirkepaprikás

A nagyi fitnesz szakácskönyvéből: túrógombóc eperrel

A nagyi fitnesz szakácskönyvéből: túrógombóc eperrel

Penne lazaccal

Penne lazaccal

Ferrero Rocher gombócok

Ferrero Rocher gombócok

Poke bowl lazaccal, mangóval, avokádóval és edamame szójababbal

Poke bowl lazaccal, mangóval, avokádóval és edamame szójababbal