Kávé kontra Matcha: miben különböznek, és melyik egészségesebb?

Ellenőrizte Mgr. Kristýna Dvořáková
Kommentek
2
Kávé kontra Matcha: miben különböznek, és melyik egészségesebb?
Mit találsz a cikkben?
Lista megtekintése Lista elrejtése

A kávé az egyik legnépszerűbb ital világszerte, és még mi magyarorok is imádjuk - egy átlagos magyar évente 3.1  kilogramm kávét fogyaszt. Hasonlóan a kávéhoz a Matcha zöldtea por is egyre népszerűbb világszerte, és valószínű, hogy hamarosan az élelmiszerboltok polcain is találkozhatunk vele. Mindkét ital enyhe élénkítő hatású, és általában jótékony hatással van az egészségre. Milyen anyagokat tartalmaznak ezek az italok, miben különböznek, és megmondható-e, melyik az egészségesebb?

Honnan származnak ezek az italok és hogyan készülnek?

Mind a kávé, mind a matcha mögött gazdag történelem áll, és előállításuk gyakran még ma is a hagyományos elveket és gyakorlatokat követi.

kávé előállításához többféle kávénövényt használnak, a legismertebb a robusta kávénövény (a világ termelésének mintegy 25%-a) és az arabica kávénövény (a világ termelésének mintegy 70%-a). A zöld kávébabokat kemencében különböző fokozatokon pörkölik, ami körülbelül harmadára csökkenti az antioxidáns‑tartalmát. A pörkölt kávét tovább őrlik különböző finomságúra, és elkészíthető eszpresszónak vagy más alternatív módszerekkel (csepegtető, francia presszó stb.).

matcha zöldtea por japán eredetű, amely jelenlegi formájában már több mint 800 éve ismert. Előállításához a japán Gyokuro zöld teát használják, amelynek leveleit a szüret előtt néhány hétig árnyékolják, ami növeli a teanövény leveleinek bizonyos aminosavak és különösen a klorofill tartalmát. A szüret után a Gyokuro leveleket finom porrá zúzzák, amelyet hagyományosan bambusz teacsettel ("chasen") egy hagyományos tálban történő keveréssel készítenek el.

A matcha mint az egyik leggazdagabb antioxidánsforrás

A matcha zöldtea porban lévő anyagok tartalma a szüret idejétől függően változik, a nyári szüret gazdagabb hatóanyagokban, mint a tavaszi szüret. Milyen anyagok találhatóak a Matchában, és milyen jelentőséggel bírnak számunkra?

Koffein

Ez a világhírű alkaloid meglepően nagy mennyiségben van jelen a Matcha zöldtea porban - egy cseh műhely nemrégiben végzett tanulmánya szerint egy gramm Matcha tea körülbelül 19‑44 mg koffeint tartalmaz (a régebbi teákban alacsonyabb koffeintartalmat figyeltek meg). Általánosságban elmondható, hogy a Matcha zöldtea porban található koffein (amelyet korábban tévesen egy másik, tein nevű anyaggal tévesztettek össze) kémiailag megegyezik a kávéban találhatóval. Italonként kevesebb mint 2 g matcha tea adaggal körülbelül 60 mg koffeint juttatunk a szervezetbe, ami valamivel kevesebb, mint ami egy eszpresszóban van.

Antioxidánsok

zöld teák általában az antioxidáns anyagok tekintetében a leggazdagabb források közé tartoznak, és kiderült, hogy a matcha rendelkezik a legmagasabb antioxidáns potenciállal mind közül. A benne található polifenolok tartalma igen magas (17,5 g teából készült ital literenként közel 2000 mg polifenolt tartalmaz), és több fontos képviselőjét is megemlíthetjük:

  • rutin az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló flavonoid a Matcha zöldtea porban, többszörösen nagyobb mennyiségben fordul elő, mint más közönséges teákban. A rutin elsősorban azért ismert a táplálkozástudományi szakemberek körében, mert a C‑vitamin hasznosulásának elősegítésével pozitív hatással van az erek egészségére.
  • Bár a matcha zöld teában körülbelül 4‑szer több klorofill található, mint más zöld teákban, a leveles zöldekhez képest semmiképpen nézve sem szuperforrás. Összehasonlításképpen: egy ital matcha tea körülbelül 5 mg klorofillt tartalmazhat, egy adag spenót körülbelül 24 mg‑ot.
  • katechinek (különösen az EGCG) a zöld teában található antioxidánsok másik csoportja. A legújabb tanulmányok mind az aerob teljesítményre (egérmodell), mind az izomépítésre gyakorolt pozitív hatásukat vizsgálták. A katechineket gyakran adják hozzá a zsírégető komplexekhez is, mivel együttműködnek a koffeinnel.

Theanin

A tealevelek napfénytől való védelme elősegíti ennek az aminosavnak a termelődését, amelyről kimutatták, hogy együttműködik a koffeinnel. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy a teanin az, ami miatt a teában lévő koffein kissé másképp hat, mint a kávéban lévő koffein, a hatás hosszabb ideig tarthat, és hatékonyabb hatást gyakorolhatnak a kognitív funkciókra.

BIO Japán Matcha

BIO Japán Matcha zöld tea por

A kávé határozottan nem csak a koffeinről szól

Ami a kávéban található anyagokat illeti, azok tartalma jelentősen eltér a kávé fajtájától, a pörkölési módtól és az ital tényleges elkészítésétől függően - más szóval egy arabica kávéból készült eszpresszónak egészen más lehet az összetétele, mint egy szűrt robusta kávénak. Átlagosan a következőket mondhatjuk el az összetételről:

Koffein

Az arabica kávé körülbelül 1‑1,3% koffeint tartalmaz, míg a robusta kávé körülbelül kétszer ennyit. Ez mindkét esetben kevesebb, mint a matcha teában, de mivel egy adag elkészítéséhez körülbelül 7 g kávét használnak fel, az elkészített ital teljes koffeintartalma a kávéban magasabb (a matcha tea kevesebb mint 2 g‑ot használ fel adagonként). Ezért eszpresszónként körülbelül 80‑100 mg koffein adaggal számolhatunk.

Antioxidánsok

Mivel a nyugati világban széles körben fogyasztják a kávét (Skandináviában fejenként kb. 10 kg kávé fogy évente), az étrendünk egyik legfontosabb antioxidáns forrása. Ennek ellenére a kávé a matcha zöldtea porban található antioxidánsok mennyiségét tekintve kissé elmarad a matcha zöldtea por mögött. Pontosabban, egy tipikus adag kávéban körülbelül feleannyi polifenol van, mint a Matcha zöldtea porban.

Külön említést érdemelnek a hidroxifahéjsavak családjába tartozó antioxidánsok, amelyek nagy mennyiségben találhatók a kávéban. A klorogénsav például több mint tízszer akkora mennyiségben van jelen a kávéban, mint a teában (csészénként körülbelül 70 mg, ami a kiegészítőkben használt adag körülbelül egyharmada).

Frissen pörkölt kávé BIO

Frissen pörkölt kávé BIO

Melyik ital az egészségesebb?

A matcha és a kávé egyaránt olyan italok, amelyekben az élénkítő hatás mellett számos antioxidáns tulajdonságú anyagot találunk. Ezért nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy melyik italnak van jelentősebb hatása az egészségünkre, így ez a képzeletbeli csata valószínűleg döntetlenre végződik. Éppen ezért elsősorban az alapján kell választanunk, hogy milyen ízűek ezek az italok, és hogy mennyire tetszenek nekünk.

Ha azonban az összetevők alapján akarnánk meghatározni, hogy az egyes italok milyen helyzetekben alkalmasabbak, akkor valószínűleg a következőket mondhatjuk:

  • Ha gyors lökésre van szükségünk, valószínűleg inkább az erős kávéhoz nyúljunk, hiszen ebben az esetben nagyobb mennyiségű koffeint vihetünk be, amelynek élénkítő hatása élesebb.
  • Másrészt, ha enyhébb löketet szeretnénk kapni, és a koncentrációt, illetve a hosszabb koncentrációt szeretnénk elősegíteni, akkor a Matcha lehet alkalmasabb, mivel a koffein enyhébb és együttműködő hatást fejt ki a benne lévő teaninnal.

Mit lehet ebből levonni?

A Matcha és a kávé egyaránt nagyon egészséges italok, amelyek magas szintű antioxidáns anyagokkal látják el a szervezetet, amelyek megvédik a szervezetet a reaktív oxigénfajok hatásaitól. Általánosságban elmondható, hogy a matcha nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmaz (a tea esetében körülbelül 180 mg polifenolt italonként, a kávé esetében 80 mg polifenolt), míg a kávé valamivel több koffeint tartalmaz szokásos adagonként.

Egy utolsó figyelmeztetés: Bár mind a kávé, mind a matcha egészséges, a túl sok koffein fogyasztása egy nap alatt már nem egészséges. Nem tanácsos túllépni a napi 1 kg testsúlyra jutó kb. 5,7 mg koffeint, ami egy 70 kg‑os személy esetében kb. 400 mg koffein napi maximális bevitelét jelenti (4‑5 adag kávé vagy kb. 6 adag Matcha tea).

Ashwagandha: mi is ez, mik a hatásai és hogy kell adagolni?
Ashwagandha: mi is ez, mik a hatásai és hogy kell adagolni?
Az Ashwagandha egy olyan gyógynövény, amelyet a keleti kultúrák hagyományos gyógyászatában évezredek óta használnak pozitív hatásai miatt, a mentális egészség támogatásától kezdve az energia és vitalitás fokozásáig. Ez a cikk az előnyeit, valamint a kockázatokat és a lehetséges adagolást vizsgálja.
Melyik a legjobb omega 3 kapszula?
Melyik a legjobb omega 3 kapszula?
Az Omega‑3 étrend‑kiegészítők a piacon a legnépszerűbbek közé tartoznak. Milyen mutatókra érdemes odafigyelni egy minőségi termék kiválasztásakor?
Koreai ginzeng: hatása és megfelelő adagolás
Koreai ginzeng: hatása és megfelelő adagolás
A koreai ginzeng az egyik legnépszerűbb növényi kivonat a keleti gyógyászatban. Hogyan hat az immunrendszerre, az agyra és a szexuális funkciókra?
Micelláris kazein: egy kiváló minőségű, figyelmen kívül hagyott fehérje
Micelláris kazein: egy kiváló minőségű, figyelmen kívül hagyott fehérje
A micelláris kazein az egyik legjobb minőségű fehérjeital, amely a piacon kapható. Mik a fő előnyei?