Minőségi zöld teák
A zöld teát a kínai teafa leveléből készítik. A fekete teától eltérően azonban a zöld teát nem fermentálják, és a lehető leghamarabb hőkezelik - a kínai teáknál általában serpenyőben szárítják, míg a japán teáknál gőzöléssel. Ez a feldolgozási módbeli különbség az ízben is tükröződik, a japán teák íze édesebb és földesebb. A zöld tea népszerű stimuláns és antioxidáns. EGCG‑tartalma, amely serkenti az anyagcserét, szintén népszerű fogyókúrás étrend‑kiegészítővé teszi.
A zöld tea különleges fajtája a matcha, amelyet porrá őrölnek, és magasabb klorofilltartalommal rendelkezik.
A jó minőségű zöld teát többszörös felöntésre is elkészíthetjük. Másoknál általában megnövelik a víz hőmérsékletét vagy a macerációs időt. Az ajánlott vízhőmérséklet és a macerációs idő a teától függően változik. A legnépszerűbb zöld teák közé tartoznak:
- a Gyokurot, akárcsak a matchát, a szedés előtt árnyékolják, ami lehetővé teszi, hogy magasabb százalékban tartalmazzon klorofillt és koffeint is. Ez az egyik legmagasabb minőségű tea;
- a Gunpowder egy őshonos tajvani tea, amely világszerte népszerű. Vilgain Gunpowder ízvilága eredetileg Kínából származik, jellegzetes, enyhén kesernyés íze van;
- a Sencha Japán egyik legnépszerűbb zöld teája, amelyet a teanövény fiatal és zsenge leveleiből készítenek. A Sencha forrón vagy hidegen is iható.
Találhatunk jázminteát is, amelyet zöld tea és jázminvirág keverésével készítenek, vagy félzöld Oolong teát, amelynek titka a csak részleges fermentáció.