Mi az a matcha?
A matcha, más néven maccsa, a japán zöld tea egy fajtája, amely jellegzetes zöldessárga színéről, porszerű állagáról és rituális elkészítési módjáról ismert. A matcha por aminosavakban és antioxidánsokban gazdag a magasabb klorofilltartalma révén (ez annak köszönhető, hogy a szüret előtt korlátozottan jut napfényhez).
A matcha hatásai
A matcha por különösen nagyszerű stimulánskéntismert, amely támogatja az agyműködést - a figyelmet, a memóriát és a reakciókészséget. A klasszikus zöld teához képest magasabb koffeintartalom jellemzi, de L‑teanin tartalmának köszönhetően nem következik be utólagos energiaszint‑csökkenés. Emellett az L‑theanin nyugtató hatású, és küzd a fizikai és mentális stressz ellen.
Antioxidáns hatásainak köszönhetően a matcha fogyasztását a krónikus betegségek és a rák megelőzésével, a koleszterinszint szabályozásával és a szív általános egészségének elősegítésével is összefüggésbe hozták. EGCG‑tartalmának köszönhetően a matcha zöld tea elősegítheti a zsírégetést.
A matcha a bőrápolásban is megtalálta a helyét - egy matcha porból és vízből készült egyszerű házi maszk pozitív hatással lehet a pattanásos vagy száraz bőrre. Emellett a matchában található anyagoknak öregedésgátló hatása is van.
A matcha mellékhatásai általában a fokozott koffeinbevitelhez kapcsolódnak - szívdobogás, remegés, emésztési zavarok vagy fejfájás. Ezért érdemes figyelemmel kísérni a napi teljes koffeinbevitelt.
Hogyan készül a matcha?
A matcha tea hagyományos elkészítése, amely nélkül egyesek el sem tudják képzelni a fogyasztását, egy speciális tálban történik, amelyben a matcha port forró vízzel keverik össze. A keveréket ezután egy egyedi habverővel habosra keverik, amíg hab nem képződik. Egy modern és gyors alternatíva a matcha shakerben történő elkészítése.
A matcha por a sütésben - édességek, sütemények, sajttorta - vagy italok készítésében is felhasználható - próbáld ki például a jeges matcha latte‑t.