Ismered a pirogitt? Közép‑európai eredetű kovásztalan gombócok, amelyek sajátos formával rendelkeznek.
A pirogi készülhet édesen vagy sósan. Mi a sós változatot választottuk - csirkés keverékkel töltve és mandulamorzsával körítve.
1 adag tartalma
- 543 kcal
- 37 g szénhidrát
- 30 g zsír
- 28 g fehérje
3 adag
- 200 g csirkehús
- 50 g újhagyma
- 1 teáskanál ghí
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 csipet szárított fokhagyma
- 20 g szalonna
- 150 g savanyú tejföl
- 1 csipet mandula
- 1 csipet újhagyma
Elkészítés
-
Először is készítsük el a tésztát. Alaposan összegyúrjuk a sima lisztet, a durva lisztet, a megpuhított vajat, a szobahőmérsékletű tojást, 2 evőkanál tejfölt és egy teáskanál sót. Csomagoljuk a tésztát fóliába, és hagyjuk pihenni a hűtőben legalább egy órát. -
Közben elkészítjük a hústölteléket. A húst húsdarálóban daráld meg. Ezután egy serpenyőben felforrósítunk egy kanál ghit, hozzáadjuk az apróra vágott újhagymát, a darált húst és a fűszereket. Addig pirítjuk, amíg a hús elkészül.
-
Nyújtsd ki a tésztát, és vágj ki több azonos méretű kört. Ezután töltsük meg a húskeverékkel, és ha nincs formánk, akkor a masszát tekerjük be, és villával nyomkodjuk meg a széleit.
-
A gombócokat forrásban lévő sós vízben körülbelül 5 percig főzzük. Ízlés szerint mindkét oldalukat átsütheted egy kanál ghee‑n.
-
Tejföllel, sült szalonnával, újhagymával és mandula morzsával tálaljuk.