Teljes kiőrlésű zabpehely
A zabpehely az egyik legnépszerűbb élelmiszer az egészséges táplálkozás terén. Az pelyheken kívül instant zabkása formájában is kapható, mely kedvenc reggelink elkészítését jelentősen megkönnyíti. A zabpehely fogyasztása bizonyíthatóan hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, az immunrendszer normál működéséhez és támogatja a bélflóra fejlődését.
Választékunk:
- klasszikus zabpehely, amelyet fokozatos gőzöléssel, préseléssel és ezt követő szárítással állítanak elő, csakúgy, mint a többi pehelyfajtát.
- a finomszemű zabpehely a gabonaszemek még a pelyhesítést megelőző vágásával keletkezik. Tápértéküket tekintve semmi sem vész kárba. A vízben vagy tejben való könnyű keverhetőségük miatt egyperces zabpehelynek is hívják őket, ilyen például a Vilgain Egyperces zabpehely, melyet akár gluténmentes változatban is kipróbálhatsz.
- a zúzott zabpehely durva zablisztből készül, melyet aztán megpárolnak. Így a teljes gyártási folyamat fordított. Az így készült pelyheket néha instantnak nevezik.
- a csíráztatott zabpehely jobban emészthető, mivel csírázó zabból készül, amelyben biokémiai reakciók mennek végbe, amelyek részben lebontják a tápanyagokat - ilyenek pl. természetes zabpelyhünk.
- a jumbo zab nagyszemű zabpehely, amely alkalmas granola, flapjack vagy sütemény készítésére. Kipróbálhatja Vilgain Jumbo Oatsunkat.
A zabpehely természetesen gluténmentes, azonban a különböző gabonafélékkel való esetleges szennyeződése miatt minden termék gluténtartalmát ellenőrizni kell. A cöliákiában vagy gluténallergiában szenvedőknek csak „gluténmentes” feliratú termékek vásárlása ajánlott.
Mit tartalmaz a zabpehely?
A zabpehely tápértéke származásától függően változik. A különbségek azonban nem túl nagyok, így referenciamintaként használható Vilgain Egyperces zabpelyhünk (100 g‑os adagonként):
Energiaérték | 364 kcal |
Zsírok | 7,5 g |
Szénhidrátok | 54 g |
Fehérjék | 14 g |
Rost | 11 g |
A zabpehely emellett gazdag káliumban, magnéziumban, foszforban vagy B‑csoportba tartozó vitaminokban. Magas összetett szénhidrát- és rosttartalmának köszönhetően a zabpehely alacsony glikémiás indexű és lassú felszívódású, így hosszabb ideig biztosít jóllakottságérzetet.
Receptek zabpehelyből
A zabpehelyet leggyakrabban zabkása készítéséhez használják, amely kiváló reggelire, vacsorára vagy gyors uzsonnaként, akár banánnal, fehérjével, vízzel vagy tejjel szereted – de kipróbálhatod szuper receptünket zabpehely készítésére. Ha már meguntad szokásos zabos receptjeid, vesd be kedvenc fintesz receptjeink egyikét:
- overnight oats, vagyis éjszakai zabpehely
- sült zabkása
- mikrós zabkása
- zabpehely sósan
És ha kicsit máshogy szeretnéd megkóstolni, varázsolj belőle süteményt, tarkedlit, banánkenyeret vagy turmixot.