Szezámmagos tahini paszta
A tahini, helyenként tahina vagy tehina is, elmorzsolt szezámmagokból készült paszta. Leggyakrabban hántolt magvakból készül, de találhatunk hántolatlan (sötétebb színű) vagy pörkölt magvakat is (teltebb ízű). Hagyományosan tengeri sót is tartalmaz. A szezámpaszta fontos szerepet játszik az ázsiai és a mediterrán konyhában.
A szezámmaghoz hasonlóan a tahini paszta is gazdag tápanyagokban. Telítetlen zsírsavakat, B- és E‑vitamint tartalmaz, jó ásványi anyagforrás (foszfor, mangán vagy cink) és antioxidáns.
A tahini felhasználása
Nehéz elképzelni a csicseriborsós hummusz krémet és a falalfelt szezámpaszta nélkül, valamint pótolhatatlan szerepet játszik a keleti halva édességben is. A tahini öntetek, köretek készítése során, mártások és levesek sűrítésére vagy lágyítására, sütésnél összetevőként, mártogatósként vagy kenhető krémként is használhatjuk.