100% mogyoróvaj
A földimogyoróvaj az utóbbi idők egyik legnépszerűbb „fitnesz” étele. És miért is ne lenne az, hiszen tápanyagokban gazdag, megfizethető, sokoldalúan felhasználható, és az íze is remek. 100%-os mogyoróvaj nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy zsírt, és természetesen gluténmentes.
A mogyoróvaj összetevői
Mint minden élelmiszer esetében, itt is felmerül a kérdés, hogy vajon egészséges‑e a mogyoróvaj. Mindaddig, amíg nem szenvedsz mogyoróallergiában, vagy nem eszel meg egy egész csomagot egy ültő helyedben, nyugodtan kijelentheted, hogy igen. 100% mogyoróvaj jellemzői:
- jelentős mennyiségű fehérjét tartalmaz (akár 25%),
- alacsony szénhidráttartalma miatt alacsony szénhidráttartalmú diétához is alkalmas,
- egészséges zsírokban gazdag,
- E‑vitamin, B3- és B6‑vitamin forrása,
- magnéziumot, mangánt és rezet tartalmazó ásványi anyagokat tartalmaz.
A mogyoróvaj felhasználása
A mogyoróvajat leggyakrabban reggeli gabonapelyhekhez adják, vagy lekvárral együtt süteményekre kenik, ez a mogyoróvaj és lekvár néven ismert kombináció. Használható sütésnél is, ahol a legjobban csokoládéval működik együtt. A sós konyhában szószokban, illetve számos ázsiai vagy mexikói receptben használják. Újdonság a földimogyoróvaj‑por, amelynek állagával könnyen játszhat a receptekben. Emellett nagyobb mennyiségű fehérjét és érezhetően alacsonyabb zsírtartalmat tartalmaz - így akkor is hasznos, ha figyelsz a táplálkozásodra, de szeretnéd magad kényeztetni egy jó adag mogyoróvajjal.