Szójaszószok

Termékek: 2
Rendezés
:
Alapértelmezett
  • Vilgain BIO Tamari szósz
    Vilgain BIO Tamari szósz ⁠–⁠ sűrű, jellegzetes ízű szósz biogazdálkodásból
    250 ml
    1 990 Ft
  • Vilgain Szójaszósz spray
    Vilgain Szójaszósz spray ⁠–⁠ gluténmentes szósz válogatott hollandiai babból, GMO-mentes, praktikus adagolóval
    200 ml
    2 490 Ft

Minőségi szójaszószok

A legtöbb ember a szójaszószt elsősorban a sushihoz köti. A szójaszósz azonban az ázsiai konyha alapvető eleme, ahol nélkülözhetetlen szerepet játszik a pácok, mártások, öntetek, valamint a levesek, saláták és egytálételek elkészítésében.

A szójaszószoknak sajátos, enyhén édeskés az ízük, és magas a sótartalmukGlutaminsavtartalmuk révén képesek a többi ízt kiemelni, és így egy extra ízdimenzióval – az ún. umami ízzel ajándékozzák meg az ételeket.

A szójaszószok típusai

Ahhoz, hogy megértsük a szójaszószok összes típusát és helyes használatát, valószínűleg egy külön tanfolyamon kellene részt vennünk. A szójaszószok alaptípusai a következők:

  • Shoyu egy hagyományos szójaszósz, amelyet szójababból és búzából készítenek. A hideg konyhában vagy a már kész ételek ízesítésére alkalmas.
  • Tamarimiso paszta előállításának mellékterméke, így eleve gluténmentes. A Shoyu szósszal ellentétben sötétebb és ízletesebb, és a hőkezelési eljárások során sokkal alkalmasabb.

A Shoyu szószokon belül megkülönböztetünk világos és sötét szószokat, amelyek az érési idő tekintetében különböznek egymástól. A kínai konyha receptjei általában a világos, míg a japán konyha hagyományosan a sötét szójaszószokat használja. Indonéziában népszerű a szójából és cukorból készült édes szójaszósz. Más ázsiai szószok, mint például a Hoisin, a Teriyaki vagy a Ponzu szintén szója alapú szószok.

A szójaszószok alternatívája a kókuszos aminoszósz, ami a szójaallergiában szenvedők számára is alkalmas.