

Egészségesebb chipsek
A chips egy népszerű (nem) egészséges nassolnivaló, amelyet leggyakrabban tévénézés vagy baráti találkozók közben fogyasztunk. Bár a klasszikus burgonyachipset még nem váltották fel íz és tápanyag szempontjából érdekesebb alternatívák.
Különösen a zöldség- és hüvelyes chipsek vannak terjedőben, amelyek előállítása nagyban különbözik a burgonyachipszektől. A növényi chipsek közvetlenül növényi forgácsból vagy burgonyapehellyel keverve készülnek. A hüvelyes chipsek általában nagy százalékban tartalmaznak hüvelyes lisztet: borsó-, lencse- vagy csicseriborsólisztet.
A zöldség- és hüvelyesek egészségesebbnek tűnhetnek, de minden chips esetében figyelni kell az elkészítési módra - a sült chips általában jobb, mint az olajban pirított - és a tényleges összetételre is - a szénhidrát- és zsírtartalomnak egyensúlyban kell lennie a rost- és fehérjetartalommal. Az úgynevezett fehérje chipsek magas fehérjetartalma (akár 50%) mindenkit kiszolgál, aki szeretné kiegészíteni a napi fehérjebevitelt és egyúttal nassolni is.
Egy másik alternatíva a kókuszchips, amely a kókuszpép szárításával, majd sütésével készül. A kókuszchipset lehet csak úgy magában ropogtatni, de kiválóan helytáll, ha ételed szeretnéd feldíszíteni vagy csak egy kicsit feldobni - salátákba, zabkásákba vagy desszertekbe is remekül illik.