Marhakollagén az ízületek számára
A marhakollagént, más néven szarvasmarha kollagént a szarvasmarha bőréből és kötőszöveteiből nyerik. Ez általában hidrolizált kollagén, könnyebben hasznosuló kollagén peptidek formájában. A szarvasmarha kollagénre jellemző a nagyobb molekulatömeg, aminek a felszívódása több időt vesz igénybe. A leggyakrabban előforduló kollagének az I. és III. típusúak, de a II. típusú kollagén sem kivétel. Fontos összetevője a prolin nevű aminosav, ami biztosítja a kollagén szilárdságát.
A marhakollagén hatásai
Tulajdonságai miatt a szarvasmarha kollagén az egyik legnépszerűbb ízületvédelmi táplálékkiegészítő, ami:
- enyhíti az osteoarthritis tüneteit,
- csökkenti az ízületek gyulladásra való hajlamát,
- pozitívan befolyásolja az inak és szalagok működését.
Bár a szarvasmarha‑kollagén pozitív hatással van a bőr, a haj és a köröm egészségére, ezen a területen sokkal jobb eredmények elérhetők a tengeri kollagénnel.
A marhakollagén adagolása
A szarvasmarha kollagént hosszú távú használatra napi 2500–10000 mg kollagén dózisban ajánlják. A legjobb minőségű szarvasmarha‑kollagének közé tartozik a dél‑amerikai legelőkről származó Peptinex kollagén. A Peptinexre az egyedülálló aminosav-összetétel és az alacsony molekulatömeg a jellemző. Megtalálható a Vilgain Joint Support és a Vilgain Kollagén komplex termékeinkben.
A szarvasmarha kollagén pótlása részben helyettesíthető a marhahúsleves rendszeres fogyasztásával.