Mi az a dextróz?
A dextróz, más néven d‑glükóz vagy szőlőcukor, egy egyszerű és gyorsan felszívódó szénhidrát, amely azonnali energiaforrásként szolgál. A D‑glükóz pótolhatatlan szerepet tölt be az emberi szervezetben, mivel minden testszövet számára nélkülözhetetlen energiaforrás. A szőlőcukrot növényi levek kristályosításával vagy növényi keményítő hidrolízisével nyerik.
Mikor és hogyan használjuk a szőlőcukrot?
A szőlőcukor népszerű gyors energiaforrás, amely segít a fáradtség leküzdésében és a regeneráció támogatásában. Ezek a hatások különösen előnyösek a sportolók számára a fizikailag megterhelő tevékenységek során és után. A dextróz alkalmas testsúly vagy izomtömeg növelésére, növeli a kreatin és egyéb edzés utáni táplálékkiegészítők felszívódását, valamint segít az étvágytalanság leküzdésében.
Az ajánlott napi adag 20‑40 g dextróz. Emellett azonban mindig fontos szem előtt tartani az általános energiaegyensúlyt, valamint az egyszerű cukrok más élelmiszerekből történő bevitelét. A szőlőcukor különösen ideális edzés után, ezesetben testsúlykilogrammonként 0,5 egyszerű cukor fogyasztása javasolt.