A tojásfehérjéből származó protein
A tojásból származó fehérjék a vegán vagy tejsavófehérjékhez képest kevésbé ismert fehérjeforrások, viszont ez semmiképp sem jelenti, hogy minőségük alacsonyabb lenne. Épp ellenkezőleg, a tojásfehérje az egyik legmagasabb minőségű fehérjének számít.
A tojásprotein előnyei
A tojásprotein tulajdonságait tekintve megközelíti az ideális fehérjeforrást.
Legfőbb előnyei közé tartozik:
- magas esszenciális aminosavtartalom, megfelelő BCAA arány
- nagyon lassú felszívódás (körülbelül 3g/h)
- magas nátriumtartalom
- magas kálium- és foszfortartalom
- természetes forrása az A-, B12-, és D‑vitaminnak
- elhanyagolható mennyiségben tartalmaz zsírokat és szénhidrátokat
A tojásprotein ezenfelül legalább 80% fehérjével büszkélkedhet (a Vilgain Szárított tojásfehérje mintegy 84%-kal), a folyékony fehérjéknél ez csak 10%-ra tehető, melyet a víz magas aránya okoz.
Mikor és hogyan használjuk a tojásproteint?
A tojásfehérjét a nap folyamán bármikor fogyaszthatjuk, de mivel emésztésük több időt vesz igénybe, jobb, ha fogyasztásukat követően hosszabb időre nem viszünk be más fehérjeforrást. Ezért az ideális időpont késő este lehet.
A tojásfehérje használható a klasszikus fehérjeitalokban, hátránya lehet viszont nem túl vonzó íze. Lehetőségként szolgálhat a tojásprotein kiegészítése egy "finomabb" (például tejsavó-) proteinnel. A fehérje típusától függően számolnunk kell az eltérő emésztési idővel. Ezt az alapelvet használják ki a többösszetevős fehérjéknél, melyekhez általában tojásfehérjét is adnak.
Egy "megvalósíthatóbb" változat lehet, ha a tojásfehérjét egyenesen az ételekhez adjuk. A felvert fehérje ideális lehet tarkedlibe, muffinba vagy kásákba. A folyékony fehérjét omlettek és sütemények készítéséhez is használhatjuk, ahol mesterien helyettesítik a teljes tojást. Ha előfordult már, hogy azon törted a fejed, mivel helyettesítsd a fehérjeport a receptekben, itt a válasz. Tojásfehérjével.