Tejsavófehérje tejjel vagy vízzel?

Kommentek
9
Tejsavófehérje tejjel vagy vízzel?
Mit találsz a cikkben?
Lista megtekintése Lista elrejtése

tejsavófehérje a legszélesebb körben használt étrend‑kiegészítő a fitneszvilágban. Bár mindenkinek van otthon, még mindig sok a megoldatlan kérdés körülötte. Az egyik ezek közül az, hogy hogyan kell elkészíteni - jobb, ha a fehérjét vízzel vagy tejjel keverjük össze?

Hogyan nyerik lesz a tejsavófehérje?

A tejsavófehérje alapanyaga a tehéntej, amely körülbelül 80% kazeint és 20% tejsavófehérjét tartalmaz. A kazein kicsapása (pl. a túró és a sajt előállítása során) savót (ún. tejszérumot) eredményez, amely savófehérjét tartalmaz. Ezeket aztán gondosan el kell választani a savótól. Ez többféleképpen is megvalósítható, ami meghatározza a keletkező fehérje minőségét:

  1. Membránszűrés. A membrános módszerek egy félig áteresztő membránt használnak szűrőként. A leggyakrabban használt módszerek az úgynevezett keresztáramú mikro- vagy ultraszűrés, amelyek nem károsítják a benne lévő fehérjéket, és így a kapott termék kiváló minőségű. Ily módon klasszikus tejsavókoncentrátumot és izolátumot is nyerhetünk (ha a szűrést hosszabb ideig végezzük).
  2. Ioncserélő kromatográfia. Ez egy rosszabb és mára már elavult módszer, amely az oldatban lévő anyagokat töltésük alapján választja szét. Az ioncserélő kromatográfia során egyes fehérjefrakciók denaturálódása és lebomlása következik be, ami csökkenti a kapott termék minőségét.
  3. Hidrolízis. A már képződött savókoncentrátumot hidrolízissel lehet tovább feldolgozni, amely során a fehérjéket rövidebb peptidekre és egyes aminosavakra bontják. Ennek a feldolgozásnak az az előnye, hogy a keletkező termék gyorsabban emésztődik.

Mennyi a tejsavófehérje vagy tejsavópor fehérjetartalma?

A szárított tejsavót gyakran tévesen összekeverik a tejsavófehérjével. A tejsavóporban a szénhidrátok a legnagyobb arányban (közel 80%-ban) megtalálható tápanyag, míg a tejsavófehérjében egyértelműen a fehérje dominál. Az alábbi táblázat a tehéntej, a tejsavópor és a tejsavófehérje (koncentrátum) energia- és makrotápanyag‑tartalmának összehasonlítását tartalmazza.

Félig sovány tejTejsavóporTejsavófehérje
Energia198 kJ/47 kcal1532 kJ / 361 kcal1683 kJ / 398 kcal
Szénhidrátok5 g76 g6 g
Fehérje3 g13 g78 g
Zsírok2 g0,5 g7 g

Grass‑Fed Whey Protein

Grass-Fed Whey Protein cukormentes

Edzés után inkább vízzel keverjük össze a fehérjét

1. Mikor keverhetem a fehérjét tejjel?

Igaz, hogy a tej gyakran jobb és teltebb ízt ad a fehérjének a zsír- és laktóz (tejcukor) tartalma miatt. Ha csak "az íze miatt" vagy a napi étkezés helyettesítésére (uzsonna formájában fehérje egy szelet gyümölccsel) szeretnéd fogyasztani, akkor tejjel kombinálva tökéletesen megfelel.

Tehát, ahogy a fehérje zabkásához, desszertekhez vagy más ételekhez való hozzáadásához, úgy a tejjel való keverése sem rossz ötlet.

2. Mikor jobb a fehérjét vízzel keverni?

Közvetlenül edzés után azonban más a helyzet. A fent említett folyamatoknak köszönhetően, amelyek során a keletkező termék megszabadul a zsír és a laktóz nagy részétől, a tejsavófehérje kiváló hozzáférhetőséggel és a benne lévő fehérjék gyors felszívódásával büszkélkedhet. Különösen edzés után az izmok gyors aminosav‑ellátása rendkívül kívánatos, mivel átmenetileg növeli a szervezet izomfehérje‑szintetizáló (képző) képességét.

A fehérje tejjel való keverésével azonban ismét fáradságosan eltávolított zsírt és laktózt adunk az edzés utáni italunkhoz, így lassítva annak felszívódását. Emiatt tényleg jobb, ha edzés után a tejsavófehérjét sima vízzel kombinálva fogyasztjuk.

Összegezve

A tehéntejből készült tejsavófehérje előállításának alapja a kíméletes szűrés és az egyéb tejkomponensek, mint a kazeinfehérjék, valamint bizonyos mértékig a zsír és a laktóz eltávolítása. Ez teszi a tejsavófehérjét rendkívül jól hasznosíthatóvá és gyorsan felszívódóvá, így biztosítva izmaid számára az izomtömeg építéséhez szükséges aminosavak gyors ellátását.

Az izomfehérje‑képződés folyamata különösen edzés után fokozódik, ezért edzés után a tejsavófehérjét célszerű vízzel fogyasztani, hogy a benne lévő fehérjék felszívódása ne lassuljon.

Ez semmiképpen sem jelenti azt, hogy a tej hozzáadása leértékeli a tejsavófehérjét. A zsír- és laktóztartalom miatt a tej ugyan lassítja a fehérje felszívódását, de gyakran jobb és teltebb ízt ad a fehérjének. Ha a fehérjét napi étkezés helyettesítésére vagy csak az "íze miatt" issza, a tejjel való kombinálás teljesen elfogadható.

Zabpehely és az egészség: miért érdemes belerakni az étrendedbe?
Zabpehely és az egészség: miért érdemes belerakni az étrendedbe?
A zabpehely már elég régóta ismert fitneszélelmiszer. Egy ilyen reggeli gabonapehely ízletes és könnyen emészthető formában rengeteg energiával látja el a szervezetét. Az ember ezután szinte meg sem éhezik ebédidőig, vagy csak egy kis nassolnivaló is megteszi a hatását.
Hogyan készül a tejsavófehérje?
Hogyan készül a tejsavófehérje?
A sportolók körében szinte mindenki ismeri a tejsavófehérjét. De tudja, hogyan készül?
Micelláris kazein: egy kiváló minőségű, figyelmen kívül hagyott fehérje
Micelláris kazein: egy kiváló minőségű, figyelmen kívül hagyott fehérje
A micelláris kazein az egyik legjobb minőségű fehérjeital, amely a piacon kapható. Mik a fő előnyei?