Ashwagandha: mi is ez, mik a hatásai és hogy kell adagolni?

Ellenőrizte RNDr. Tomáš Novotný és Mgr. Kristýna Dvořáková
Kommentek
2
Ashwagandha: mi is ez, mik a hatásai és hogy kell adagolni?
Mit találsz a cikkben?
Lista megtekintése Lista elrejtése
  • Az Ashwagandha, más néven Withania somnifera, egy Indiában és Észak‑Afrikában honos, sárga virágú kis növény.
  • Gyökerét már több mint 3000 éve használják természetes ayurvédikus gyógyszerként.
  • A modern tudomány olyan egészségügyi előnyökkel társítja, mint a stressz és a szorongás csökkentése, valamint a vércukorszint, a hangulat és a memória javítása.

Ismeri az ashwagandhát? A keleti kultúrák hagyományos gyógyászatában és az Ayurveda tanításaiban használt növényét?  Ez a neki tulajdonított pozitív hatásoknak köszönhető, amelyek a mentális egészség támogatásától kezdve az energia és vitalitás fokozásáig terjednek. Ez a cikk az ashwagandha körüli tényeket járja körül, feltárva előnyeit, valamint kockázatait és ajánlott adagolását.

Mi az az ashwagandha?

Az ashwagandha az adaptogéneknek nevezett növények egy osztályába tartozik, amelyek teák, porok és kiegészítők formájában vagy nyersen fogyasztva ismertek egészségügyi előnyeikről. Indiai ginzeng, téli cseresznye vagy Withania somnifera néven is megtalálható. Különösen népszerű a stresszre és a szorongásra gyakorolt képessége miatt. Az Ashwagandha fontos része volt és ma is fontos része az évszázados Ayurvédának, az indiai hagyományos gyógyászati rendszernek, ahol számos betegség, például reuma és álmatlanság kezelésére is használták.

Az ashwagandha 8 lehetséges hatása

Segít a stresszen és a szorongáson

Az Ashwagandha talán leginkább arról ismert, hogy képes csökkenteni a stresszt. Adaptogénnek, azaz olyan anyagnak minősül, amely segít a szervezetnek megbirkózni a stresszel. Egy 2019‑es tanulmány szerint napi 240 mg ashwagandha gyökérkivonat napi adagja jelentősen csökkentette az emberek stressz‑szintjét a placebóhoz képest. Ez magában foglalta a kortizol (stresszhormon) csökkent szintjét is. Egy másik kis vizsgálatban 250 vagy 600 mg ashwagandha kivonat 8 héten át történő szedése szintén jelentősen csökkentette az érzékelt stresszt és a kortizolszintet a kontrollcsoporthoz képest. Mi több, az ashwagandha‑kiegészítőket szedő résztvevők jelentős javulást tapasztaltak az alvás minőségében.

Javít a sportteljesítményben

Egy 12, férfiak és nők körében végzett, napi 120 mg és 1250 mg közötti dózisú ashwagandhát szedő férfiak és nők bevonásával végzett kutatás elemzése azt sugallta, hogy a gyógynövény növelheti a fizikai teljesítményt és az oxigénfelhasználást edzés közben. Ezenkívül az ashwagandha segít az izomerő növelésében. Egy vizsgálatban a 8 héten keresztül napi 600 mg ashwagandhát szedő férfiak izomereje és -mérete szignifikánsan nagyobb mértékben nőtt a placebocsoporthoz képest.

Szív- és érrendszer támogatása

Egyesek az ashwagandhát a szív egészségének javítására használják, beleértve a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentését. Egy 2015-ös tanulmány szerint a gyökér kivonata valóban javíthatja az ember szív- és légzőszervi állóképességét. De több kutatásra van szükség ennek a hipotézisnek a megerősítéséhez.

Segít a mentális betegségek tüneteinek kezelésében

Egy tanulmányban a kutatók az ashwagandha hatását vizsgálták skizofréniában, depresszióban és szorongásban szenvedő embereknél. Azok, akik 12 héten keresztül napi 1000 mg ashwagandha kivonatot szedtek, kevesebb depressziós és szorongásos érzést tapasztaltak, mint a placebocsoport. Emellett egy másik vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy az ashwagandha szedése segíthet javítani az általános tüneteket és az érzékelt stresszt a skizofréniában szenvedő embereknél. Ezen eredmények ellenére azonban semmiképpen sem szabad megpróbálni az antidepresszánsok helyettesítésére használni; legfeljebb beszéljen orvosával vagy más szakemberrel arról, hogy beiktassa az étrendjébe.

Segít növelni a tesztoszteronszintet és a termékenységet a férfiaknál

Egy vizsgálatban 43 túlsúlyos, 40‑70 év közötti férfi 8 héten keresztül naponta tablettás ashwagandha‑kivonatot szedett. A kezelés hatására 18%-kal nagyobb mértékben nőtt a DHEA‑S, a tesztoszteron termelésében részt vevő nemi hormon. Ezenkívül négy tanulmány áttekintése megállapította, hogy az ashwagandha kezelés jelentősen növelte a spermiumok koncentrációját, mennyiségét és mozgékonyságát az alacsony spermiumszámú férfiaknál. A kutatók azonban arra a következtetésre jutottak, hogy jelenleg nincs elegendő adat az ashwagandha potenciális előnyeinek megerősítésére a férfiak termékenységére vonatkozóan, és további magas színvonalú vizsgálatokra van szükség.

Vércukorszint‑szabályozás

Korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy az ashwagandha bizonyos előnyökkel járhat a cukorbetegek vagy magas vércukorszintű emberek számára. Egy 24 tanulmányt, köztük 5 klinikai vizsgálatot vizsgáló, cukorbetegeken végzett áttekintés megállapította, hogy az ashwagandha‑terápia jelentősen csökkentette a vércukorszintet, a hemoglobin A1c‑t (HbA1c), az inzulint, a vérzsírokat és az oxidatív stressz markereit. Azonban további kutatásokra van szükség ezen a területen is.

Segít aludni

Sokan használják az ashwagandhát a pihentető alvás elősegítésére, és bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy különösen az alvásproblémák esetén segíthet. Egy 65‑80 éves felnőtteken végzett vizsgálat például azt találta, hogy napi 600 mg ashwagandha gyökérkivonat 12 héten át történő szedése jelentősen javította az alvás minőségét és az ébredés utáni szellemi éberséget a placebokezeléshez képest.

Javult az agyműködés, beleértve a memóriát is

Az ashwagandha szedése jótékony hatással lehet a kognitív funkciókra. Egy öt klinikai vizsgálatot érintő áttekintés megállapította, hogy bizonyos populációkban, köztük az enyhe kognitív károsodásban szenvedő idősebb felnőtteknél és a skizofréniában szenvedőknél az ashwagandha használata bizonyítottan javítja a kognitív funkciókat. Egy másik, 50 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy napi 600 mg ashwagandha kivonat 8 héten át történő szedése jelentős javulást eredményezett a közvetlen és általános memóriában, a figyelemben és az információfeldolgozás sebességében.

Ashwagandha: mi is ez, mik a hatásai és hogy kell adagolni?

Fontos megjegyezni

Az Ashwagandha biztonságos és nem mérgező növény, de számos tényezőt figyelembe kell venni, mielőtt napi étrend‑kiegészítőként bevezetnénk. Abban az esetben, ha más gyógyszereket szed, konzultáljon orvosával vagy más egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármi újat beiktatna az egészségügyi rutinjába, beleértve az ashwagandhát is. Ez, és bármely más gyógynövény is, fokozhatja vagy csökkentheti azok hatását.

Terhes vagy szoptató nőknek, valamint autoimmun betegségekben (lupusz, reumás ízületi gyulladás, 1‑es típusú cukorbetegség és Hashimoto pajzsmirigygyulladás) szenvedőknek szintén konzultálniuk kell orvosukkal a szedéséről.

Hogyan kell szedni az ashwagandhát?

Elég nagy különbség van a gyökér szárított porának és a standardizált kivonatnak a szedése között. A porosított formában a hatóanyagok mennyisége általában kicsi. Ezzel szemben a kivonatokat leggyakrabban az összes withanolid tartalomra standardizálva árulják, általában >5%, a drágábbaknál >7%. Itt az adagolás már napi 500‑600 mg kivonat körül van, legalábbis a fent említett stresszoldó hatás, esetleg a libidó és vitalitás támogatása miatt.

Az utóbbi időben a KSM‑66 márkájú kivonatról is sok szó esik. Ez egy teljes spektrumú ashwagandha, amelyet csak a gyökérből vonnak ki, megőrizve a gyógynövény összes természetes összetevőjét eredeti egyensúlyában. A KSM‑66 kivonási folyamata a gyökerek tejjel történő előkezelését foglalja magában (ami a hidrofil és lipofil összetevők megtartásához vezet, biztosítva a kivonat nagy hatékonyságát), ami összhangban van a hagyományos ayurvédikus gyógyítók és szövegek által leírt eljárással. Ebben rejlik a szabadalmaztatott eljárás, amelynek kifejlesztése és megvalósítása 14 évet vett igénybe. Egyike azon keveseknek, amelyek vetekednek vele, a Sensoril, amely szintén standardizált a withanolid tartalomra, a gyökérből és a levélből kivont, rendkívül hatékony, teljes spektrumú, klinikai vizsgálatokkal alátámasztott, bizonyított egészségügyi előnyök hosszú listájával.

A termék csomagolásán feltüntetett ajánlott napi adagot nem ajánlott túllépni. Egyes esetekben a nagy dózisok szedése kellemetlen mellékhatásokat okozhat, beleértve az emésztési zavarokat, hasmenést, hányingert és hányást.

BIO Ashwagandha KSM‑66 kivonat

BIO Ashwagandha KSM-66 kivonat - kapszula

Összegezve

Az Ashwagandha indiai ginzengként vagy téli cseresznyeként is ismert gyógynövény. Gyökerét és narancsvörös bogyóit az emberek évszázadok óta használják gyógyászati célokra, amelyek közé tartozik az energia növelése, a stressz és a szorongás szabályozása vagy az agyműködés javítása. Bár ezek és más eredmények ígéretesek, a teljes megerősítésükhöz további, embereken végzett kutatásokra van szükség.

Amire viszont vigyázni kell, az az aszwagandha más gyógyszerekkel való kombinálása, vagy a terhesség, a szoptatás és az autoimmun betegségekben szenvedők étrendjébe való beillesztése. Végül, de nem utolsósorban, ajánlatos szemmel tartani a termék minőségét, és inkább a standardizált kivonatokat választani, mint a port, amely kis és elégtelen mennyiségű hatóanyagot tartalmaz.

Kávé kontra Matcha: miben különböznek, és melyik egészségesebb?
Kávé kontra Matcha: miben különböznek, és melyik egészségesebb?
Miben különbözik a japán matcha zöld tea a többi zöld teától, és hatásai a kávéhoz hasonlíthatók‑e?
Melyik a legjobb omega 3 kapszula?
Melyik a legjobb omega 3 kapszula?
Az Omega‑3 étrend‑kiegészítők a piacon a legnépszerűbbek közé tartoznak. Milyen mutatókra érdemes odafigyelni egy minőségi termék kiválasztásakor?
Koreai ginzeng: hatása és megfelelő adagolás
Koreai ginzeng: hatása és megfelelő adagolás
A koreai ginzeng az egyik legnépszerűbb növényi kivonat a keleti gyógyászatban. Hogyan hat az immunrendszerre, az agyra és a szexuális funkciókra?
Micelláris kazein: egy kiváló minőségű, figyelmen kívül hagyott fehérje
Micelláris kazein: egy kiváló minőségű, figyelmen kívül hagyott fehérje
A micelláris kazein az egyik legjobb minőségű fehérjeital, amely a piacon kapható. Mik a fő előnyei?