Melyik a legjobb omega 3 kapszula?

Ellenőrizte Mgr. Kristýna Dvořáková
Kommentek
1
Melyik a legjobb omega 3 kapszula?
Mit találsz a cikkben?
Lista megtekintése Lista elrejtése
 • A közép‑európaiak átlagos étrendi omega‑3‑bevitele még az ajánlott mennyiség felét sem fedezi.
 • Éppen ezért az omega‑3 étrend‑kiegészítők a legnépszerűbb táplálékkiegészítők közé tartoznak.
 • A termékek között nagy különbségek lehetnek, ami mind a felhasználhatóságot, mind az olaj minőségét befolyásolja.

A halolaj az omega‑3 telítetlen zsírsavak egyik leggazdagabb forrása. Ezek hozzájárulnak az egészséges szívműködéshez, látáshoz, és megfelelő adagolás esetén pozitív hatással vannak az agyműködésre.

halolajnak számtalan változata van forgalomban étrend‑kiegészítők formájában. Ezek különböznek a forrásukban (halfajta), a benne lévő zsírsavak mennyiségében és abban a formában, amelyben az omega‑3 telítetlen zsírsavakat képviselik. Hogyan kerüljük el a rossz veriókat, és milyen mutatókra kell figyelni?

Az európaiak étrendjében az ajánlott omega‑3 bevitel kevesebb, mint a fele

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 250‑500 mg EPA+DHA napi bevitelét ajánlja a felnőttek számára. Az Európából származó eredmények azonban azt mutatják, hogy a fiatal felnőtt lakosság átlagos napi bevitele kevesebb, mint 100 mg naponta. Az olajos tengeri halak rendszeres fogyasztása a legjobb megoldás. Az American Heart Association heti 2 adag (kb. 100 g) olajos tengeri hal fogyasztását ajánlja, az EFSA pedig heti 1‑2 adagot.

Alternatív megoldás lehet az omega‑3 telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrend‑kiegészítők szedése. Ezek magas EPA- és DHA‑tartalmú halolajforrások, amelyek megfelelő adagolás esetén közvetlen hatással vannak a szív, az agy és a szem egészségére.

A halolaj és formái az étrend‑kiegészítőkben

Az omega‑3 zsírsavak (jelen esetben az EPA, illetve a DHA) szabad zsírsav formájában is megtalálhatók, de nem ilyen formában kerülnek forgalomba, mivel instabilak és oxidációra hajlamosak.

Az omega‑3 zsírsavaknak 3 elterjedt formája van a piacon:

 1. Etil-észterek (EE) - az omega‑3 zsírsavakat a halolajból etanollal (alkohollal) reagálva etil-észterekké sűrítik.
 2. Újraészterezett trigliceridek (TG) - az etil-észterek visszafordíthatók a triglicerid formába, amelyben az omega‑3‑ak egyébként a természetben előfordulnak.
 3. Foszfolipidek (PL) - egyes meghatározott szervezetek foszfolipidek formájában az omega‑3 zsírsavak forrásai. Ezek a zsírsavak a fent említett formáktól eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, jól ismertek Krill Olaj néven, és a cikk következő részében foglalkozunk velük.

Most talán azon tűnődik, hogyan lehet megmondani, hogy az omega‑3 zsírsavak melyik formája van jelen a termék csomagolásán. Bevalljuk, néha ez egy kicsit nehézkes.

 • trigliceridek és a foszfolipidek a halolajban lévő omega‑3 zsírsavak természetes formája, ezeket nem kell feltüntetni a termék címkéjén.
 • Az etil-észterek az omega‑3 zsírsavak természetes formájaként nem fordulnak elő, ezért ha ezt a formát használják egy termékben, akkor ezt kifejezetten fel kell tüntetni a címkén.
Melyik a legjobb omega 3 kapszula?

Etil-észterek vs. trigliceridek: melyik forma a jobb?

Az omega‑3 zsírsavak trigliceridjeit (TG) a gyomor- és hasnyálmirigy‑lipázok ugyanúgy emésztik, mint a normál étkezési zsírokat, míg az etil-észtereket (EE) másképp dolgozzák fel a karboxilészter‑hidrolázok, amelyek aktivitását a zsírok egyidejű fogyasztása is növeli. Sok vita folyik arról, hogy az etil-észterek vagy a trigliceridek a jobban felszívódó forma az emberi szervezet számára. Egyes tanulmányok valóban megfigyelték, hogy a trigliceridek formájában lévő omega‑3 telítetlen zsírsavakat a szervezet jobban hasznosítja, más kutatások azonban ezt nem erősítik meg.

Valószínűnek tűnik, hogy rövid távon a trigliceridek jobban (gyorsabban) felszívódnak a szervezetben, de hosszú távú használat esetén a két forma közötti különbségek csökkennek.

3 további információ az omega‑3 étrend‑kiegészítő kiválasztásához

1. Az omega‑3 zsírsavak teljes mennyisége

A halolajban található omega‑3 telítetlen zsírsavak formái mellett az egy kapszulában lévő omega‑3 telítetlen zsírsavak mennyisége is változik. A piacon a következő arányok a leggyakoribbak:

 • 18/12‑es változat - a kapszula 1000 mg halolajat tartalmaz, amely 180 mg EPA és 120 mg DHA forrása (összesen 300 mg EPA + DHA).
 • 33/22 változat - a kapszula 1000 mg halolajat tartalmaz, amely 330 mg EPA és 220 mg DHA forrása (összesen 550 mg EPA + DHA).

Elvileg azonban az arányok az egyes gyártóktól függően eltérőek lehetnek. Emlékezzünk arra, hogy az EFSA és a WHO legalább napi 250‑500 mg EPA + DHA alapszintű napi bevitelt javasol.

2. Antioxidáns tartalom

Bár mind az etil-észter, mind a triglicerid forma stabilabb a szabad zsírsavakhoz képest, a kapszulákban antioxidánsok hozzáadása célszerű, hogy az omega‑3‑akat megvédjék a levegő oxidációjától. Leggyakrabban ilyen célokra használják az E‑vitamint:

 • d‑alfa‑tokoferol - az E‑vitamin "természetes" formájaként is ismert.
 • dl‑alfa‑tokoferol - gyakran az E‑vitamin szintetikus formájaként tekintenek rá.

A krillolaj antioxidánsként asztaxantint tartalmaz, amely a kapszula jellegzetes színét adja. Egyes gyártók olívaolajat is használnak, amely antioxidáns hatású polifenolokat tartalmaz.

3. Figyelje meg a TOTOX paramétert

A TOTOX (teljes oxidációs érték) paraméter a zsírok és olajok oxidációs sebességét írja le. Egyes szakértők szerint a TOTOX szó szerint mindent elárul az olajok és zsírok minőségéről. Minél alacsonyabb a TOTOX-érték, annál alacsonyabb az oxidáció és annál jobb az olaj minősége. A piacon kapható halolajok TOTOX értéke nem haladhatja meg a 26‑ot. A nagyon jó minőségű olajok TOTOX értéke 5‑10‑nél kisebb.

A krillolaj, mint foszfolipidek formájában lévő omega‑3‑forrás

A krillolaj a hagyományos halolajok alternatívája. Ez egy kagylóból származó telítetlen omega‑3 zsírsav. A fő különbség a jelen lévő omega‑3 telítetlen zsírsavak formája. Míg a halolaj a trigliceridek (vagy módosított etil-észterek) természetes forrása, addig a krillolaj akár 65%-ban foszfolipidek formájában tartalmaz omega‑3 telítetlen zsírsavakat, ami egyes tanulmányok szerint megkönnyítheti azok felszívódását.

A krillolaj a természetes antioxidánst, az asztaxantint is tartalmazza, amely a kapszulák mélyvörös színét adja. Jelenléte nagyon fontos az EPA + DHA megőrzése szempontjából, mivel a foszfolipidek még a triglicerideknél is érzékenyebbek az oxidációra.

A magasabb ár mellett azonban figyelembe kell venni az omega‑3 telítetlen zsírsavak alacsonyabb tartalmát is. Például a Reflex Krill Oil esetében 1 kapszula csak kb. 92 mg EPA + DHA forrása, ami kb. 4‑szer kevesebb, mint az Vilgain Omega‑3, amely 500 mg EPA + DHA‑t tartalmaz trigliceridek formájában 1 kapszulában.

Omega‑3 halolaj 300 EPA + 200 DHA

Omega 3 halolaj kapszula

Összegezve

Az omega‑3 zsírsavak halolaj formájában a legnépszerűbb étrend‑kiegészítők közé tartoznak a piacon. Mivel az omega‑3 zsírsavak bevitele népességünkben kevesebb, mint a fele a táplálkozási hatóságok által ajánlott mennyiségnek, használatuk jelentős mértékben indokolt. Az étrend‑kiegészítőkben az omega‑3‑ak leggyakrabban etil-észterek és trigliceridek formájában fordulnak elő. Egyes tanulmányok szerint a trigliceridek gyorsabb és magasabb hasznosulási arányt mutatnak, mint az etil-észterek.

Az omega‑3 formája mellett hasznos figyelembe venni az omega‑3 zsírsavak koncentrációját, az antioxidáns (védő) szer használatát és a TOTOX paramétert, amely a kapszulában lévő olaj minőségét jelzi.

Kávé kontra Matcha: miben különböznek, és melyik egészségesebb?
Kávé kontra Matcha: miben különböznek, és melyik egészségesebb?
Miben különbözik a japán matcha zöld tea a többi zöld teától, és hatásai a kávéhoz hasonlíthatók‑e?
Ashwagandha: mi is ez, mik a hatásai és hogy kell adagolni?
Ashwagandha: mi is ez, mik a hatásai és hogy kell adagolni?
Az Ashwagandha egy olyan gyógynövény, amelyet a keleti kultúrák hagyományos gyógyászatában évezredek óta használnak pozitív hatásai miatt, a mentális egészség támogatásától kezdve az energia és vitalitás fokozásáig. Ez a cikk az előnyeit, valamint a kockázatokat és a lehetséges adagolást vizsgálja.
Koreai ginzeng: hatása és megfelelő adagolás
Koreai ginzeng: hatása és megfelelő adagolás
A koreai ginzeng az egyik legnépszerűbb növényi kivonat a keleti gyógyászatban. Hogyan hat az immunrendszerre, az agyra és a szexuális funkciókra?
Micelláris kazein: egy kiváló minőségű, figyelmen kívül hagyott fehérje
Micelláris kazein: egy kiváló minőségű, figyelmen kívül hagyott fehérje
A micelláris kazein az egyik legjobb minőségű fehérjeital, amely a piacon kapható. Mik a fő előnyei?