Mi a spirulina?
A spirulina egy zöld‑kék alga (cianobaktérium), amelyet magas egészségmegőrző anyagtartalma miatt az úgynevezett szuperélelmiszerek közé sorolnak. A spirulina gazdag növényi fehérjében (kb. 60%-ban), vitaminokban (különösen B‑vitaminokban) és az antioxidáns C‑fikocianinban. A spirulina port a korábban szubtrópusi és trópusi tavakban elterjedt, de ma már többnyire laboratóriumokban termesztett algák szárításával nyerik.
A spirulina hatásai
A spirulina antioxidáns vagy gyulladáscsökkentő hatásairól ismert. Támogatja az immunrendszert, illetve a szív- és érrendszert, valamint segít a vércukorszint, a koleszterinszint és a vérnyomás szabályozásában. A spirulina egyéb bizonyított hatásai közé tartoznak:
- segít a nehézfémek megkötésében és ezáltal lebontásában,
- enyhíti az allergiás tüneteket,
- segít enyhíteni a PMS tüneteit,
- enyhíti a vérszegénység tüneteit,
- küzd az élesztőgomba‑fertőzések ellen,
- elősegítheti az állóképesség és az izomerő növekedését.
A spirulina hatásai nagyban hasonlítanak a chlorella, egy másik szuperélelmiszernek számító zöld alga hatásaihoz. Ehhez képest azonban a spirulina könnyebben emészthető.
A spirulina használatát gyermekeknél, valamint terhes és szoptató nőknél nem vizsgálták kellőképpen, ezért nem ajánlott.
Spirulina adagolása
A leggyakrabban említett ajánlott napi adag 2‑5g spirulina. Pozitív hatások azonban már kétszeres adagoknál is megfigyelhetők. Kezdetben ajánlott kisebb adaggal kezdeni, majd fokozatosan növelni a kívánt adagig.
A spirulina íze sokakat halas és földes jegyekre emlékeztet. Fogyasztásának megkönnyítése érdekében turmixokhoz, gyümölcs- és zöldséglevekhez adható, vagy különböző italok színezőanyagaként használható - a kék spirulina különösen népszerű erre a célra. Desszertekhez, levesekhez és salátákhoz is alkalmas.