Minőségi szójaszószok
A legtöbb ember a szójaszószt elsősorban a sushihoz köti. A szójaszósz azonban az ázsiai konyha alapvető eleme, ahol nélkülözhetetlen szerepet játszik a pácok, mártások, öntetek, valamint a levesek, saláták és egytálételek elkészítésében.
A szójaszószoknak sajátos, enyhén édeskés az ízük, és magas a sótartalmuk. Glutaminsavtartalmuk révén képesek a többi ízt kiemelni, és így egy extra ízdimenzióval – az ún. umami ízzel ajándékozzák meg az ételeket.
A szójaszószok típusai
Ahhoz, hogy megértsük a szójaszószok összes típusát és helyes használatát, valószínűleg egy külön tanfolyamon kellene részt vennünk. A szójaszószok alaptípusai a következők:
- A Shoyu egy hagyományos szójaszósz, amelyet szójababból és búzából készítenek. A hideg konyhában vagy a már kész ételek ízesítésére alkalmas.
- A Tamari a miso paszta előállításának mellékterméke, így eleve gluténmentes. A Shoyu szósszal ellentétben sötétebb és ízletesebb, és a hőkezelési eljárások során sokkal alkalmasabb.
A Shoyu szószokon belül megkülönböztetünk világos és sötét szószokat, amelyek az érési idő tekintetében különböznek egymástól. A kínai konyha receptjei általában a világos, míg a japán konyha hagyományosan a sötét szójaszószokat használja. Indonéziában népszerű a szójából és cukorból készült édes szójaszósz. Más ázsiai szószok, mint például a Hoisin, a Teriyaki vagy a Ponzu szintén szója alapú szószok.
A szójaszószok alternatívája a kókuszos aminoszósz, ami a szójaallergiában szenvedők számára is alkalmas.