Mi az útifűmaghéj?
Az útifűmaghéj egy oldható rost, amelyet az indiai útifű magjából nyerünk. Az útifűmaghéj különlegessége, hogy képes megkötni a vizet, ami lehetővé teszi, hogy többszörösére növelje a térfogatát. Az útifűmaghéj egy növényi eredetű étrend‑kiegészítő, ami hozzájárul az emésztés normál működéséhez, illetve kiegészíti az ajánlott napi rostbevitelt.
Az útifűmaghéj hatásai
Az útifűmaghéj az emésztésre gyakorolt pozitív hatásai miatt kimondottan népszerű – segít megoldani a székrekedést vagy más emésztési problémákat, biztosítja a rendszeres bélmozgást, és táplálékként szolgál a bél mikrobiom számára. Ezeken kívül:
- csökkentheti a vércukorszintet,
- növelheti a jóllakottság érzését, miáltal elősegítheti a fogyást,
- csökkentheti a koleszterinszintet,
- csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Az olyan mellékhatásokat, mint a hasmenés, hasi fájdalom vagy gázok, általában a túl nagy adag útifűmaghéj és a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel okozza.
Az útifűmaghéjat gyakran társítják a krónikus emésztési betegségek tüneteinek enyhítéséhez is. Tekintetbe véve a vizsgálatok vegyes eredményeit, ilyen esetben tanácsos orvoshoz fordulni.
Hogyan kell fogyasztani az útifűmaghéjat?
Az útifűmaghéjat étellel és bőséges folyadékkal kell bevenni. Az útifűmaghéj fogyasztása éhgyomorra vagy lefekvéskor csökkenti a hatékonyságát, és gyógyszerek szedése esetén legalább 2 óra különbséggel ajánlott. Az útifűmaghéj szokásos napi adagja 5–10 g között van. Az útifűmaghéj, és az egyéb típusú rostok hosszú távon is szedhetők.
Az útifűmaghéjas étrend‑kiegészítők tabletták, kapszulák, de a leggyakrabban zúzott porként kaphatók, amit fel lehet oldani vízben, smoothie‑khoz, kásákhoz, joghurtokhoz lehet adni, vagy főzés és sütés során felhasználni. Próbáld ki a Vilgain Útifűmaghéjat, ráadásul bio minőségben!