Chia mag

Termékek: 1
Rendezés
:
Alapértelmezett
Vilgain Chia mag
Vilgain Chia mag ⁠–⁠ omega-3-ban gazdag paraguayi chia magok
250 g
220
999 Ft

Mi az a chia mag?

chia magok az azték zsálya apró fehér‑barna‑fekete termései, amelyeket az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt az ún. szuperélelmiszerek közé sorolnak. A magok jótékony hatásait már a mezoamerikai maják is ismerték, akiknek a nyelvében a "chia" szó az erőre utalt.

A chia magok rostokban, antioxidánsokban, ásványi anyagokban gazdagok, és az omega‑3 zsírsavak leggazdagabb növényi forrásának tartják, amelyek azonban nem olyan jó minőségűek, mint a halolajban található omega‑3 zsírsavak. A magok jól megkötik a vizet, és gélszerű állagot képeznek.

A chia magok hatásai

A chia‑magot leggyakrabban a fogyásra gyakorolt pozitív hatásokkal hozzák összefüggésbe, különösen magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően, amelyek erősen laktató hatásúak és csökkentik az étvágyat. Ennek ellenére a chia magok nem helyettesíthetik a normál és változatos étrendet, de bevitelük hozzájárulhat a kiegyensúlyozott étrendhez, ha fogyni szeretnénk.

A chia magok fogyasztása hozzájárulhat a csontok és a fogak egészségéhez (különösen magas kalcium- és foszfortartalmuk miatt), csökkenthetik a vércukorszintet vagy a szívbetegségek kockázatát.

Hogyan építsük be a chia magot az étrendünkbe?

A chiapuding valószínűleg a legnépszerűbb módja a chia magok fogyasztásának. Íze azonban sokoldalúan felhasználhatóvá teszi őket - hozzáadhatjuk kásákhoz, pudingokhoz, joghurtokhoz, smoothie‑khoz, salátákhoz, használhatjuk sütéshez vagy rizskészítéshez. Nemcsak a vegánok körében terjedt el a chia mag (vagy lenmag) használata tojás helyett a sütésben és főzésben.

Magas rosttartalma miatt naponta legfeljebb 25–30 g chia magot (kb. 2 evőkanál) ajánlott fogyasztani. Nagyobb adagok emésztési problémákat okozhatnak.

Mutass többet Mutass kevesebbet