L-arginin

Termékek: 2
Rendezés
:
Alapértelmezett
Myprotein Arginine Alpha Ketoglutarate
Myprotein Arginine Alpha Ketoglutarate
250 g
21
6 490 Ft
BioTech USA L-Arginine
Ekkor várjuk a raktárba: jutro
BioTech USA L-Arginine
90 kapszula
18

Mi az az arginin?

Az L‑argininszemi‑esszenciális aminosavak közé tartozik, ami azt jelenti, hogy szervezetünk bizonyos körülmények között képes saját maga előállítani, azonban bizonyos körülmények között a táplálékkal kell bevinni. Az arginin fő funkciója a szervezetben a nitrogén‑oxid termelésének a növelése, aminek a következtében az erek kitágulnak. Ezt a hatását nemcsak a sportolók használják ki (külön vagy a pre‑workout részeként), hanem például a magas vérnyomásban szenvedők is.

Remek arginin forrás pl. a hús, a tojás, a tenger gyümölcsei, a hüvelyesek, a diófélék és a tejtermékek. A változatos étrend így könnyedén biztosítja az átlagemberek szervezetének a megfelelő argininellátását. Nagyobb szükséglet esetén célszerű étrend‑kiegészítőket választani. Leggyakrabban a következő formák közül lehet választani:

  • az L‑arginin az arginin tiszta formája, ami ebben a formában a legtöbb élelmiszerben megtalálható,
  • az AAKG az L‑arginin dikarbonsavval (alfa‑ketoglutarát) alkotott vegyülete. Ez a forma fokozatosabb argininfelszabadulását, valamint a jobb emészthetőséget és felszívódást biztosít.

Az arginin hatásai

Mint már említettük, az L‑arginin tágítja az ereket, ami bizonyos mértékig támogathatja az erő- vagy állóképességi edzést. Az arginin:

  • növelheti az izmok regenerálódását,
  • növelheti az állóképességet és az erőt,
  • csökkentheti az izomfáradtságot, illetve
  • elősegítheti a zsírégetést.

Az átlagemberek körében leggyakrabban az immunrendszer megerősítése, a vércukorszint és vérnyomás szabályozása vagy a merevedési zavarok kezelése kerülnek említésre

Az L‑arginin általában biztonságos étrend‑kiegészítőnek tekinthető. Érzékenyebb egyéneknél hányingert, görcsöket vagy gyomorfájást okozhat. Vérnyomásszabályozó gyógyszerekkel való együttes fogyaszásáról javasolt kikérni az orvos tanácsát.

Az arginin adagolása

Az arginint körülbelül fél órával edzés előtt kell bevenni. Az ajánlott adag kb. 3–6 g. Az arginin hosszú távon, edzésmentes napokon is szedhető. Ezeken a napokon ajánlott az arginint étkezés során bevenni.

Mutass többet Mutass kevesebbet