Kókuszpépből származó olaj
A kókuszolaj a kókuszdió húsának mechanikai pépesítésével készül. A gyártási folyamattól függően megkülönbözetünk finomított kókuszolajat (finomított és fehérített illatmentes olaj), mely szennyeződésektől és egyéb anyagoktól mentes, és hidegen sajtolt olajat (ismert szűz olajként is).
A kókuszolaj egy konyhai alternatíva, helyét azonban a házi kozmetikában is megállja. Az olaj olvadáspontja 25 °C körül van, és alacsonyabb hőmérsékleten szilárd, fehér anyaggá válik.
A kókuszolaj konyhai felhasználása
A kókuszolajat használhatjuk sütéshez és pirításhoz, főzéshez, de akár a hidegkonyhába is. Az egyszerűbb és pontosabb adagoláshoz használhatjuk étolaj spray formájában is. A kókuszolaj konyhában való alkalmazásakor fontos észben tartanunk:
- a finomított kókuszolaj az előzetes hőkezelésnek köszönhetően alkalmas sütésre és kisütésre, füstpontja 230 °C körül mozog;
- a szűz kókuszolaj inkább a hidegkonyhában találja meg helyét, esetleg fokozatos pörkölésre használható, füstpontja 170‑200 °C körül mozog.
A hidegen sajtolt kókuszolaj lágy kókuszillattal és -ízzel rendelkezik, míg a finomított olaj íze és aromája a gyártás során elveszik.
Kókuszolaj a házi szépségápolásban
A kókuszolaj megállja helyét a házi kozmetikában is, és az egész testet érintő ápolást nyújt (ebben az esetben a feldolgozatlan szűz olajat javasoljuk). Használható:
- bőrre- támogatja a hidratációt és a bőr védőrétegének megújulását;
- hajra- segít növelni rugalmasságát és csökkenteni töredezettségét (hasonlóképp megerősíti a szempillát és szemöldököt is);
- fogakra- segít leszámolni a szájüregben lévő kártékony baktériumokkal.
A kókuszolaj hegekre és striákra gyakorolt hatása is vitatott. Néhány tanulmány ellenére ezen hatásai nem alátámasztottak. A kókuszolaj napozásra való használata nem ajánlott, mivel nem nyújt megfelelő UV‑védelmet.