Ginzeng étrend‑kiegészítők
A ginzeng, más néven koreai ginzeng, a hagyományos kínai orvoslásban használt évelő gyógynövény. Hatóanyagai a ginzenozidok – kizárólag a Panax fajba tartozó növényekre jellemző szaponinok. A ginzeng mellett amerikai, vietnami vagy japán ginzeng is megtalálható, de ezek kevesebb hatóanyagot tartalmaznak.
A ginzeng elnevezést használják néhány más gyógynövényre is, amelyek nem tartoznak a Panax nemzetséghez, és hatóanyagaik nem ginzenozidok. Ezek közé tartozik az indiai ginzeng (ashwagandha), a szibériai ginzeng (eleutherococcus) és a perui ginzeng (maca).
A ginzeng hatásai
A ginzeng egy úgynevezett adaptogén – olyan anyag, ami segít az emberi szervezetnek alkalmazkodni a fizikai és mentális stresszhez. Az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása mellett a ginzeng igazolt hatásai közé tartoznak:
- a kognitív funkciók és a memória javulása,
- a libidó és a szexuális funkció elősegítése,
- a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatás,
- a vércukorszint szabályozása.
Ezenkívül a ginzeng támogathatja a sportteljesítményt, enyhítheti a menopauzával kapcsolatos tüneteket, és antioxidánsként is működik.
A ginzeng adagolása
A ginzenget általában önálló étrend‑kiegészítőként, teaként vagy komplex multivitaminok és egyéb kiegészítők részeként fogyasztják. A ginzeng kivonatot napi 200–400 mg‑os adagokban ajánlott bevenni. Más ginzengfajták esetében az ajánlott napi adag a ginzenozidok mennyiségétől függően változhat.