Cikória édesítőszer
A cikória szirup a hagyományos cukor alternatívájaként használt természetes, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer. A szirupot a cikóriagyökér kivonatolásával nyerik, amelyből cikóriakávét, vagy cikóriát is készítenek. A cikóriaszirupra a következők vonatkoznak:
- alacsony cukortartalom,
- magas prebiotikus rosttartalmú inulin,
- alacsony glikémiás index,
- alkalmas cukorbetegek számára,
- alacsonyabb édességtartalom, mint a cukoré.
A cikóriaszirup felhasználható kávé, tea és más italok édesítésére, reggeli gabonapelyhek, palacsinta vagy joghurt ízesítésére, valamint sütéshez vagy főzéshez is. Lehet kapni ízesített cikóriaédesítőket is, amelyek öntetként is alkalmasak.
A gyökér 100%-os kivonata a cukorbetegek mellett terhes nők és gyermekek számára is alkalmas. A cikória szirup magas rosttartalma miatt nem alkalmas krónikus emésztőrendszeri betegségben szenvedők számára.