Hialuronsavat tartalmazó étrend‑kiegészítők
A hialuronsav egy a szervezetben természetesen előforduló anyag, melynek legfontosabb tulajdonsága, hogy képes nagy mennyiségű vizet megkötni, ezáltal biztosítja a bőr és a kötőszövetek rugalmasságát és szilárdságát. A kollagénhez hasonlóan 20 és 30 éves kor között csökken természetes szintézise a szervezetben, ami fokozott ízületi fájdalmat vagy gyengébb bőrminőséget okozhat.
A hialuronát természetes szintjének fenntartását húsleves, hús, belsőségek, leveles zöldségek vagy szója rendszeres fogyasztásával támogathatjuk. Alternatív megoldást jelentenek a hialuronsavat tartalmazó étrend‑kiegészítők. A hialuronsav képződését a C‑vitamin bevitele is támogathatja.
A hialuronsav hatásai
A megfelelő hialuronsav‑tartalék a szervezetben előfeltétele a mozgásszervi rendszer normál működésének, valamint a bőr egészségének. A hialuronsav pótlása:
- támogatja a bőr hidratáltságát,
- csökkenti a ráncok megjelenését és mélységét,
- felgyorsítja a hegek gyógyulását,
- csökkenti az ízületi fájdalmat.
A hialuronsav egyéb lehetséges hatásai közé tartozik a húgyhólyag normál működésének támogatása, a reflux valószínűségének csökkentése vagy a szem kiszáradásának részleges csökkentése (a hialuronsav cseppek formájában történő alkalmazása jobb módszer ezesetben).
A hialuronsav adagolása
A hialuronsav‑kiegészítők esetében nincs mindenkire vonatkoztatható ajánlott napi adag. A kutatások alapján leggyakrabban napi 120‑240 mg‑os dózis javasolt 1 hónapon keresztül. Általában tanácsos követni a terméken feltüntetett ajánlott adagolást.
A hialuronsavat gyakran kollagénnel vagy C‑vitaminnal kombinálják, amelyekkel szinergikusan hat.