Mi a xilit?
A xilit egy természetes eredetű, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, ami a hagyományos cukor helyettesítésére szolgál. A xilitet leggyakrabban nyírfák kérgéből vonják ki (innen a nyírfacukor elnevezés), de természetes módon gyümölcsökben és zöldségekben is előfordul, és az emberi szervezet is képes kis mennyiségben előállítani. A xilit fő előnyei a következők:
- nagyon alacsony glikémiás index,
- alacsony kalóriatartalom (2,4 kcal/g, a cukor 4 kcal/g‑jával ellentétben),
- alkalmas cukorbetegek számára,
- a cukorhoz hasonlító édesség,
- alkalmas a súlycsökkentő étrendekben.
A xilit édesítőszerrel a hagyományos cukrot teljes mértékben helyettesíthetjük italok édesítése, főzés vagy sütés során (1:1 arányban helyettesíti a cukrot a receptekben). A fogzománcra gyakorolt pozitív hatása miatt gyakran adják rágógumikhoz is. Túlzott fogyasztása hasmenést válthat ki. Megfelelő mennyiségben a terhesség alatt is fogyasztható.